Opleiding

Toegekend diploma
Bachelor of Arts
Programmaduur
48 maanden
ECTS credits
240
Niveau eindkwalificatie
Bachelor
Vorm
Voltijd
Taal
Engels, Nederlands
School
  • Academie Minerva
Locaties
  • Groningen

Autonome Beeldende Kunst

Programmabeschrijving

Wij leiden autonome beeldende kunstenaars op met het vermogen hun kijk op de wereld kritisch te onderzoeken, te verbeelden en te verwoorden, hun artistieke werk in die wereld te manifesteren en blijk te geven van kennis en gevoel voor de context van hun kunstenaarschap.
 
Dit is een bachelorprogramma met een professionele oriëntatie dat de autonomie van de beeldend kunstenaar sterk benadrukt. In het studiogestuurde programma kiezen studenten ervoor om zich volledig te wijden aan het verkennen van hun eigen verbeelding en fascinaties in een internationale context en gemeenschap. Ze bepalen welk(e) artistieke domein(en) te veroveren en op welk medium of media te focussen, of het nu gaat om schilderen, tekenen, grafiek of fotografie, beeldhouwkunst, elektronische media, installatie of elk ander medium. Vertrouwd raken met de beroepspraktijk in al zijn facetten staat centraal. De opleiding biedt intensieve begeleiding door een verscheidenheid aan docenten en specialisten in hun vakgebied. Het programma wordt volledig in het Engels aangeboden en staat open voor internationale studenten. Het biedt een breed scala aan keuzevakken, projecten, tentoonstellingen, excursies, toegang tot technische werkplaatsen, een optioneel uitwisselingssemester en een honoursprogramma voor excellente studenten.
 

Leeruitkomsten

Studenten in de opleiding Autonome Beeldende Kunst verwerven de volgende competenties:

1. Creërend vermogen

De student kan authentiek beeldend werk maken, dat voortkomt uit onderzoek en waarin de artistieke visie zichtbaar wordt. Het beeldend werk creëert betekenis en vloeit voort uit de persoonlijke ambitie van de kunstenaar.


2. Vermogen tot kritische reflectie

De student kan eigen werk en werkwijze en die van anderen onderzoeken door het te beschouwen, te analyseren, te problematiseren, te positioneren en te beoordelen.

 
3
. Vermogen tot groei en vernieuwing

De student kan zijn eigen werk en werkwijze blijvend ontwikkelen en verdiepen en levert hierdoor een bijdrage aan de ontwikkeling van de professie, het vakgebied, de cultuur en de maatschappij.​


4. Organiserend vermogen

De student kan een inspirerende en professionele werksituatie opzetten en in stand houden​.


5. Communicatief vermogen

De student kan zijn ideeën, concepten, werk, werkwijze en artistieke visie verwoorden voor professionals en publiek van binnen en buiten het vakgebied​.

 
6. Omgevingsgerichtheid

De student kan zich actief en kritisch verhouden tot de context waarin hij zich met zijn werk bevindt​.

 
7. Vermogen tot samenwerken

De student kan in een samenwerkingsverband zelfstandig en actief bijdragen aan de totstandkoming van een artistiek product of proces​.

Programma

Autonome Beeldende Kunstcredits

Jaar 3 60