Opleiding

Toegekend diploma
Bachelor of Education
Programmaduur
54 maanden
ECTS credits
270
Niveau eindkwalificatie
Bachelor
Vorm
Voltijd
Taal
Nederlands
School
  • Instituut voor Sportstudies
Locaties
  • Groningen

Leraar Lichamelijke Opvoeding en leraar Basisonderwijs

Programmabeschrijving

Met het ALO-pabo onderwijsprogramma wordt de student in 4,5 jaar opgeleid tot leraar lichamelijke opvoeding én leraar basisonderwijs. Met deze (cross study) lerarenopleiding haalt de student twee bachelordiploma's (ALO en pabo). Na het afronden van de lerarenopleiding is de student met het ALO diploma eerste graads bevoegd om lessen lichamelijk opvoeding te geven in het hele onderwijsveld (basisonderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs). Met het pabo diploma is de student  bevoegd om les te geven in het basis- en het speciaal (basis-) onderwijs. 
Gedurende het onderwijsprogramma loopt de student stage in verschillende onderwijscontexten. Daarnaast ontwikkelt de student zelfvertrouwen om uitdagingen aan te kunnen gaan, een integrale kijk die (met name op cognitie en bewegen) zichtbaar is in vaardigheden, kennis en attitude en ontwikkelt zich als pionier om meerwaarde te creëren bij het gezond opgroeien van kinderen. Met beide diploma's is de student breed inzetbaar.


 

Leeruitkomsten

Leeruitkomsten propedeuse:
1. De opleidbare leerkracht voert zelfontworpen onderwijsactiviteiten uit waarbij hij op een positieve manier contact maakt met leerlingen. 
2. De opleidbare leerkracht selecteert interventies op groepsniveau ter bevordering van het leerproces van leerlingen. 
3. De opleidbare leerkracht gebruikt bij het lesgeven eenvoudige didactische vuistregels zoals omschreven in de landelijke kennisbasis. 
4. De opleidbare leerkracht stimuleert leerlingen tot het nemen van eigen initiatief, door de gekozen onderwijsactiviteiten.
5. De opleidbare leerkracht waardeert het beroep en de bijbehorende beroepshouding en handelingsrepertoire met behulp van studenten en coaches. 
6. De opleidbare leerkracht ontwikkelt zijn onderzoekende houding door het in groepsverband uitvoeren van praktijkgericht onderzoek.
7. De opleidbare leerkracht werkt samen met medestudenten en collega's om de leeromgeving van leerlingen te verbeteren. 

Leeruitkomsten eindniveau:
1. De startbekwame leerkracht creëert een veilige leeromgeving, waarin elke leerling op positieve wijze gestimuleerd wordt zich optimaal en gezond te ontwikkelen.  
2. De startbekwame leerkracht voert passende interventies uit op individueel en (sub)groepsniveau ter bevordering van het leerproces van leerlingen. 
3. De startbekwame leerkracht creëert, gebaseerd op de kennisbasis, een leeromgeving waarin geleerd wordt. 
4. De startbekwame leerkracht ontwerpt planmatig onderwijs passend bij de doelgroep en verantwoordt zijn keuzes. 
5. De startbekwame leerkracht evalueert zijn onderwijs, dat bijdraagt aan de zelfsturing van leerlingen, en past zo nodig aan. (Gericht op PDCA-cyclisch werken) 
6. De startbekwame leerkracht waardeert* zijn beroepshouding en handelingsrepertoire door middel van reflectie op zijn opvattingen en bekwaamheden. 
7. De startbekwame leerkracht verbetert zijn eigen beroepspraktijk door praktijkgericht onderzoek. 
8. De startbekwame leerkracht werkt samen met collega's en externen aan het verbeteren van de leeromgeving ten aanzien van het gezond opgroeien van leerlingen. 

Programma

Leraar Lichamelijke Opvoeding en leraar Basisonderwijscredits