Opleiding

Toegekend diploma
Bachelor of Science
Programmaduur
48 maanden
ECTS credits
240
Niveau eindkwalificatie
Bachelor
Vorm
Voltijd
Taal
Nederlands
School
  • Academie voor Gezondheidsstudies
Locaties
  • Groningen

B Opleiding tot Fysiotherapeut

Programmabeschrijving

De Bachelor opleiding Fysiotherapie omvat een programma van 240 ECTS credits (het eerste jaar omvat 60 ECTS credits en de hoofdfase 180 ECTS credits). 

De opleiding bestaat uit een Major en een Minor. 
De Major bestaat uit verplichte en uit keuzevakken. 
De Minor kan door de student zelf worden gekozen en stelt hem/ haar in staat zich te specialiseren in een bepaald vakgebied of zich te verbreden in zijn/ haar algemene of vakspecifieke kennis en vaardigheden.
 
De opleiding is praktijkgericht: een stage en andere praktijk-onderdelen, in aanvulling op de afstudeeropdracht, vormen een essentieel en verplicht onderdeel van de opleiding.
Het doel van de opleiding is om studenten voor te bereiden tot zelfstandige, geregistreerde fysiotherapeuten die competente professionals in de gezondheidszorg zijn. De afgestudeerde fysiotherapeut is persoonlijk en professioneel aansprakelijk voor zijn/ haar ethisch en ‘evidence based’ handelen.

Leeruitkomsten

Generieke afstudeercompetenties:
De fysiotherapeut als manager en beroepsontwikkelaar.
  • Samenwerken: De fysiotherapeut werkt, indien nodig, samen met betrokken professionals, zorgverzekeraars, maatschappelijke en overheidsinstanties, participeert in een netwerk van samenwerkingsrelaties en maakt optimaal gebruik van beschikbare expertise om te komen tot een hoge kwaliteit van hulpverlening.
  • Kennis delen/ wetenschap beoefenen: De fysiotherapeut handelt volgens de principes van Evidence Based Practice, levert een bijdrage aan de ontwikkeling van klinische expertise van zichzelf en anderen en levert een bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek.
  • Maatschappelijk handelen:  De fysiotherapeut weegt belangen van de cliënt af in relatie tot de belangen van andere hulpvragers en maatschappelijke belangen. Hij oefent op maatschappelijk verantwoorde wijze zijn beroep uit waarbij factoren als duurzaamheid, beroepsethiek, juridisch kader en de sociaal-culturele context een rol spelen.
  • Organiseren: Om als fysiotherapeut efficiënt en effectief te functioneren, spant de fysiotherapeut zich in voor een goede organisatie. In feite functioneert de fysiotherapeut als manager van zijn eigen werkzaamheden, maar ook in relatie tot werkzaamheden van andere zorgverleners treedt hij als manager op. De fysiotherapeut neemt besluiten met betrekking tot het gebruik of de inzet van middelen en medewerkers, het stellen van doelen en prioriteiten en het maken van beleid. Hij organiseert zijn eigen werk waarbij hij balans houdt tussen het beroepsmatig handelen en de behoefte aan verdere ontwikkeling van zichzelf en indien relevant, de zorgorganisatie waarin hij werkt.
  • Professioneel handelen: De fysiotherapeut levert hoogstaande cliëntenzorg op een integere, oprechte en betrokken wijze. Hij neemt verantwoordelijkheid voor zijn handelen en bewaart weloverwogen een balans tussen persoonlijke en professionele rollen. Hij kent de grenzen van zijn competenties en handelt daarbinnen, of schakelt andere deskundigen in. Hij stelt zich toetsbaar en transparant op. Hij onderkent ethische dilemma’s, heeft inzicht in ethische normen en houdt zich aan de wetgeving.
Gerelateerd aan generieke competenties.
De afgestudeerden van de opleiding kunnen aantonen dat zij: 
  • Een particuliere praktijk kunnen voeren in overeenstemming met de Gedragscode van de beroepsgroep, evenals de wettelijke en ethische verplichtingen van de beroepspraktijk.
  • Zelfstandig activiteiten kunnen organiseren en uitvoeren op het gebied van planning, systematische patiëntverslaglegging en financiële administratie conform de doelstelling en belangen van de gezondheidszorgorganisatie.
  • Een aangenaam, constructief werk- en behandelklimaat kunnen creëren en ontwikkelen waarbij samenwerking met collega’s leidt tot efficiënt werken en adequaat georganiseerde ketenzorg.
  • Als coauteur kunnen bijdragen aan beleidsnotities, jaarverslagen, communicatie- en informatiematerialen van de afdeling fysiotherapie.
  • Aan groepswerk kunnen deelnemen bij het opstellen van een onderzoeksplan, door toegepast wetenschappelijk onderzoek te gebruiken en/ of wetenschappelijke onderzoeksgegevens aan te leveren op het gebied van fysiotherapie en relevante wetenschappelijke gebieden (bv gezondheidszorg, sport, sociale wetenschappen, natuurkunde);
  • Als coauteur kunnen bijdragen aan wetenschappelijke publicaties en verslagen op het gebied van fysiotherapie.
  • Aan professionele toespraken kunnen bijdragen en, in samenwerking met collega’s, nieuwe opleidingen en richtlijnen kunnen ontwikkelen.
  • Volledige verantwoordelijkheid kunnen nemen voor persoonlijke groei en ‘up-to-date’ blijven door middel van bijscholing en vakliteratuur op het gebied van fysiotherapie, management in de zorg en andere relevante wetenschappelijke gebieden (bv gezondheidszorg in het algemeen, sport, sociale wetenschappen).
  • Zelfstandig nieuwe richtlijnen kunnen opnemen in zijn/ haar fysiotherapeutisch handelen.
Specifieke afstudeercompetenties: 
De fysiotherapeut als hulpverlener.
  • Fysiotherapeutisch handelen: De fysiotherapeut biedt op methodische wijze expliciet, gewetensvol en oordeelkundig hulp aan cliënten met een persoonlijk probleem met bewegen. Hij toont professioneel gedrag naar de stand van het vakgebied. Hij verzamelt en interpreteert gegevens, zodat hij in het screenings-, diagnostische en therapeutische proces volgens de principes van EBP beslissingen neemt binnen de grenzen van het beroep. Hij verleent up-to-date, effectieve, curatieve en preventieve zorg op ethisch verantwoorde wijze.
  • Communicatie: Om een hoge kwaliteit van hulp aan cliënten en een hoge mate van cliënttevredenheid te waarborgen onderhoudt de fysiotherapeut een effectieve relatie met de cliënt en zijn naasten en/of andere betrokkenen. de fysiotherapeut communiceert op heldere, transparante, effectieve en efficiënte wijze tijdens het fysiotherapeutisch handelen. Het gaat daarbij om zowel verbale als non-verbale communicatie
Gerelateerd aan specifieke competenties.
In relatie tot fysiotherapeutisch handelen zoals screening, diagnosticeren en plannen, kunnen de gediplomeerden van de opleiding aantonen dat zij:
  • Zelfstandig alle aspecten van screening, diagnosticeren en plannen kunnen uitvoeren bij diverse patiënten in de particuliere praktijk of andere gezondheidszorginstelling;
  • Zelfstandig zijn / haar behandelvoorstel en – mogelijkheden in begrijpelijke taal voor de patiënt kunnen communiceren, zodat de patiënt een weloverwogen beslissing kan nemen;
  • Zelfstandig fysiotherapeutische advies kunnen geven, evenals op correcte wijze kunnen doorverwijzen;
 
In relatie tot therapie & preventie kunnen de gediplomeerden van de opleiding aantonen dat zij:
  • Zelfstandig een evidence-based, doelgericht fysiotherapeutisch behandel- en preventieplan kunnen ontwikkelen voor de diverse cliënt/ patiënt categorieën;
  • Zelfstandig evidence-based en doelgerichte interventies; zoals oefentherapie, training, biopsychosociaal counselen, scholing, advies, massage en elektrotherapie op individuele cliënten of in groepsverband, kunnen uitvoeren en/ of toezicht hierop kunnen houden;
  • Tijdens de behandeling van een cliënt/ patiënt, de gemaakte keuzes voor therapeutisch en preventief handelen kunnen uitleggen en evalueren en zo nodig de behandeling zelfstandig kunnen bijstellen:
  • Zelfstandig, leesbaar, nauwkeurig en conform de wettelijke eisen een verslaglegging kunnen opstellen en bijhouden;
  • De resultaten van het fysiotherapeutisch handelen met collega’s, artsen en in multidisciplinaire teams, conform de richtlijnen, kunnen communiceren; 

Programma

B Opleiding tot Fysiotherapeutcredits

Jaar 3 60