Opleiding

Toegekend diploma
Bachelor of Science
Programmaduur
48 maanden
ECTS credits
240
Niveau eindkwalificatie
Bachelor
Vorm
Duaal
Taal
Nederlands
School
  • Academie voor Verpleegkunde
Locaties
  • Groningen

Opleiding tot Verpleegkundige

Programmabeschrijving

De bachelor van de Academie voor Verpleegkunde leidt studenten op tot verpleegkundigen die midden in de samenleving staan; zij hebben een verbindende rol binnen het werkveld, hebben oog voor innovatie (leiderschap) en leveren een praktische continue bijdrage aan de kwaliteit van zorg. De Academie voor Verpleegkunde inspireert verpleegkundigen in opleiding door uitdagende opdrachten aan te bieden die ontleend zijn aan de beroepspraktijk en aansluiten bij ontwikkelingen binnen de beroepsgroep, de beroepspraktijk en ontwikkelingen in de maatschappij.
Door intensieve contacten met het werkveld streeft de opleiding naar een curriculum dat aansluit bij en anticipeert op nieuwe ontwikkelingen in het beroep, zowel nationaal als internationaal. Daarmee biedt de opleiding studenten een zo groot mogelijke kans op een plaats op de arbeidsmarkt.
De afgestudeerde hbo-verpleegkundige is als beginnend beroepsbeoefenaar een generalist met een professionele verpleegkundige beroepshouding. De functie van de hbo-verpleegkundige wordt in de verschillende zorgvelden op een andere manier uitgewerkt. De Canadian Medical Education Directions for Specialists (CanMEDS)-rollen die een verpleegkundige in deze verschillende werksettings nodig heeft, zijn echter gelijk.
 
CanMEDS-rollen Competentiegebieden
1. Zorgverlener Vakinhoudelijk handelen
2. Communicator Communicatie
3. Samenwerkingspartner Samenwerking
4. Reflectieve professional die handelt naar
de laatste stand van de wetenschap;
de reflectieve EBP-professional
Kennis en wetenschap
5. Gezondheidsbevorderaar Maatschappelijk handelen
6. Organisator Organisatie
7. Professional en kwaliteitsbevorderaar Professionaliteit en kwaliteit

Leeruitkomsten

CanMEDS-rol Kernbegrip Leeruitkomst
Zorgverlener Klinisch Redeneren Het continu procesmatig gegevens verzamelen en analyseren gericht op het vaststellen van vragen en problemen van de zorgvrager, en het kiezen van daarbij passende zorgresultaten en interventies.
Zorgverlener Uitvoeren van zorg Het verlenen van integrale zorg door zelfstandig alle voorkomende (inclusief voorbehouden en risicovolle) verpleegkundige handelingen in complexe zorgsituaties uit te voeren met inachtneming van de geldende wet- en regelgeving en vanuit een holistisch perspectief.
Zorgverlener Zelfmanagement versterken Het ondersteunen van zelfmanagement van mensen, hun naasten en hun sociale netwerk, met als doel het behouden of verbeteren van het dagelijks functioneren in relatie tot gezondheid en ziekte en kwaliteit van leven.
Zorgverlener Indiceren van zorg Het vaststellen, beschrijven en organiseren van de aard, duur, omvang en doel van de benodigde (verpleegkundige) zorg, in samenspraak met de zorgvrager, op basis van gediagnosticeerde of potentiële, nader te onderzoeken en te diagnosticeren patiëntproblemen.
CanMEDS-rol Kernbegrip Leeruitkomst
Communicator Persoonsgerichte communicatie Het actief luisteren naar de zorgvrager, informeren van de zorgvrager en deze in staat stellen keuzes te maken in de zorg en de zorgvrager als uniek persoon benaderen; op een natuurlijke manier gids, coach, expert of adviseur zijn, afhankelijk van het moment en de omstandigheden.
Communicator Inzet ICT Het toepassen van de nieuwste informatie- en communicatietechnologieën en het bieden van zorg op afstand (eHealth) als aanvulling op het persoonlijk contact met de zorgvrager.
CanMEDS-rol Kernbegrip Leeruitkomst
Samenwerkingspartner Professionele relatie Het aangaan en onderhouden van contact met de zorgvrager, diens naasten en sociale netwerk, het onderhouden van langdurige zorgrelaties en het zorgvuldig afbouwen van de relatie daar waar dit noodzakelijk is.
Samenwerkingspartner Gezamenlijke besluitvorming Het systematisch overleggen in dialoog met de zorgvrager en diens naasten over de te verlenen verpleegkundige zorg en zorgdragen voor een expliciete afweging van verschillende kennisbronnen en de waarden van de zorgvrager in het besluitvormingsproces.
Samenwerkingspartner Multidisciplinair samenwerken Het handelen vanuit de eigen verpleegkundige deskundigheid en samenwerken op basis van gelijkwaardigheid met de eigen en andere disciplines binnen en buiten de gezondheidszorg met betrekking tot (multidisciplinaire) zorg en behandeldoelen.
Samenwerkingspartner Continuïteit van zorg Het delen van kennis en informatie gericht op het garanderen van een ononderbroken betrokkenheid van de noodzakelijke zorgverleners bij het zorgverleningsproces van de zorgvrager door de tijd heen.
CanMEDS-rol Kernbegrip Leeruitkomst
Reflectieve EBP-professional Onderzoekend vermogen Het in zorgsituaties en bij zorg- en organisatievraagstukken tonen van een kritisch onderzoekende en reflectieve (basis)houding, het verantwoorden van het handelen vanuit (verschillende) kennisbronnen, het hanteren van een methodische aanpak met een gedegen probleemanalyse en het doorlopen van de onderzoekscyclus gericht op het verbeteren van een specifieke beroepssituatie.
Reflectieve EBP-professional Inzet EBP Het in samenspraak met de zorgvrager (en/of diens netwerk), collega’s en andere disciplines afwegen van (1) actief gezochte recente (verpleegkundige) kennis uit (wetenschappelijke) literatuur, richtlijnen of protocollen, (2) professionele expertise en (3) persoonlijke kennis, wensen en voorkeuren van de zorgvrager en/of diens netwerk.
Reflectieve EBP-professional Deskundigheidsbevordering Het tonen van actief en kritisch gedrag om de verpleegkundige deskundigheid van zichzelf en anderen op peil te brengen en houden en het actief bijdragen aan het zoeken, ontwikkelen en delen van nieuwe (vormen van) kennis.
Reflectieve EBP-professional Professionele reflectie Het kritisch beschouwen van het eigen verpleegkundig gedrag in relatie tot beroepscode en beroepswaarden en het in (mono- en multidisciplinaire) besprekingen over zorgvragers betrokken en zorgvuldig argumenteren, rekening houdend met de emoties en belangen van de zorgvrager vanuit het besef dat zorg een morele-ethische praktijk behelst.
Reflectieve EBP-professional Morele sensitiviteit Het tonen van een voortdurende gevoeligheid vanuit compassie voor de wensen en noden en daarbij behorende emoties van de zorgvrager en het daarop reageren met passend en persoonsgericht gedrag waarin de zorgvrager zich gehoord en begrepen voelt.
CanMEDS-rol Kernbegrip Leeruitkomst
Gezondheids-bevorderaar Preventiegericht analyseren Het analyseren van het gedrag en de omgeving van de zorgvrager dat leidt tot gezondheidsproblemen van zorgvrager en doelgroepen.
Gezondheids-bevorderaar Gezond gedrag bevorderen Het bieden van ondersteuning bij het realiseren van een gezonde leefstijl in relatie tot (potentiële) gezondheidsproblematiek.
CanMEDS-rol Kernbegrip Leeruitkomst
Organisator Vakinhoudelijk leiderschap  Het initiatief nemen in het voeren van regie over het eigen vakgebied vanuit een ondernemende, coachende en resultaatgerichte houding.
Organisator Coördinatie van zorg Het nemen van initiatief in het organiseren van de zorg om deze soepel in samenspraak met de zorgvrager en in onderlinge afstemming tussen de verschillende zorgverleners en zorgorganisaties volgens het zorgplan te laten verlopen.
Organisator Veiligheid bevorderen  Het continu en methodisch bijdragen aan het bevorderen en borgen van de veiligheid van zorgvragers en medewerkers.
Organisator Verpleegkundig ondernemerschap Het overzien van en handelen naar financieel-economische en organisatiebelangen binnen de verschillende contexten van zorg. 
CanMEDS-rol Kernbegrip Leeruitkomst
Professional en kwaliteitsbevorderaar Kwaliteitszorg bevorderen (in BN2020 Kwaliteit van zorg leveren) Het op een methodische en kritische wijze bewaken, uitvoeren en borgen van kwaliteit van de verpleegkundige zorg.
Professional en kwaliteitsbevorderaar Participeren in kwaliteitszorg Het leveren van een proactieve bijdrage aan de kwaliteitszorg van de zorgorganisatie.
Professional en kwaliteitsbevorderaar Professioneel gedrag  Het handelen en zich gedragen naar de professionele standaard en de beroepscode, verantwoordelijkheid nemen in al het eigen handelen en het uitdragen van de beroepstrots.
 
 

Programma

Opleiding tot Verpleegkundigecredits