Opleiding

Toegekend diploma
Associate degree
Programmaduur
24 maanden
ECTS credits
120
Niveau eindkwalificatie
Associate degree
Vorm
Deeltijd
Taal
Nederlands
School
  • Pedagogische Academie
Locaties
  • Groningen

Associate Degree Pedagogisch Educatief Professional

Programmabeschrijving

De student vergroot met de opleiding Ad PEP de kennis en vaardigheden op het gebied van pedagogische en didactische begeleiding en stimulering van kinderen (0-12 jaar). De student leert een voortrekkersrol in te nemen binnen je organisatie door aan de slag te gaan met onderwerpen als:

- Coachen van medewerkers.
- Observeren van de ontwikkeling van kinderen.
- Signaleren van problemen in de ontwikkeling van een kind.
- Voeren van gesprekken met opvoeders en instanties.
- Vertalen van beleidsveranderingen naar de werkvloer.
- Interprofessioneel samenwerken (bijvoorbeeld in een integraal kindcentrum).

De opleiding is praktijkgericht, dat wil zeggen dat er telkens een relatie gelegd wordt tussen de kennis en vaardigheden die je in de opleiding aangeboden krijgt en je eigen werkpraktijk. 

Leeruitkomsten

Leertuitkomsten van de Ad pedagogisch Educatief Professional:
  • Stimuleert de ontwikkeling van het kind. De Pedagogisch Educatief Professional observeert het gedrag en ontwikkelingsniveau van kinderen (0-12 jaar) en signaleert hun behoeften en talenten. Zij/hij biedt vanuit hoogwaardige interacties passende ondersteuning, sturing en activiteiten aan om de (cognitieve, motorische, sociaal-emotionele) ontwikkeling van kinderen te stimuleren, zodanig dat zij zich optimaal ontwikkelen binnen hun mogelijkheden.
  • Ondersteunt (mede-)opvoeders bij opvoeding en ontwikkeling.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 De Pedagogisch Educatief Professional ondersteunt collega’s en ouders/opvoeders door hen te begeleiden bij de opvoeding en ondersteuning van (hun) kinderen en hen te informeren en te adviseren over de opvoedingsaanpak, mogelijke pedagogische methodieken en activiteiten om (hun) kinderen op te voeden en hun ontwikkeling te stimuleren. Tevens weet de Pedagogisch Educatief Professional wanneer er sprake is van problematische opvoedingssituaties, en begeleidt zij/hij collega’s en ouders/opvoeders in het pedagogisch handelen bij kinderen met lichte en veelvoorkomende ontwikkelings-/gedragsproblemen.
  • Werkt aan de verbetering van de organisatie. De Pedagogisch Educatief Professional informeert collega’s en de leidinggevende over opvoedkundige kwesties die zij/hij signaleert in de groep/de organisatie en onderhoudt contacten met ketenpartners. Zij/hij heeft daarbij oog voor culturele en maatschappelijke diversiteit en brengt dit onder de aandacht bij mede-opvoeders. Tevens initieert zij/hij activiteiten die bijdragen aan de verbetering van het pedagogisch klimaat en/of beleid van de organisatie en geeft leiding aan de uitvoering van een verbeterplan.
  • Werkt continu aan de eigen professionaliteit: De Pedagogisch Educatief Professional blijft zich voortdurend ontwikkelen en reflecteert op het eigen functioneren als professional. Zij/hij is op de hoogte van de ontwikkelingen in het vakgebied en is in staat om nieuwe kennis en inzichten toe te passen in het eigen werk. Ook wordt van de Pedagogisch Educatief Professional verwacht dat zij/hij zelf een bijdrage levert aan de ontwikkeling van nieuwe kennis en inzichten in de eigen werkomgeving en deze deelt met collega’s.

Aan deze leeruitkomsten wordt binnen vier modules van een half jaar gewerkt. De modules worden hieronder kort toegelicht.

Module 1: Ontwikkelingsstimulering
In de eerste module leer je hoe de gezonde ontwikkeling van kinderen verloopt en hoe je deze kunt stimuleren door betekenisvolle speel-leersituaties te creëren. Je leert (nog) beter te kijken naar je kinderen, leert hoe je hun omgeving kunt verrijken en hoe je doelgericht activiteiten kunt ondernemen. Specifiek is er aandacht voor taalstimulering en de rol van de Pedagogisch Educatief Professional hierbij. De module gaat uit van spelend leren, het creëren van een rijke leeromgeving, een talentvolle benadering en het gericht inzetten van vroegtijdige en voorschoolse educatie.

Module 2: ouderbetrokkenheid en opvoedingsondersteuning
Binnen deze module staan de thema’s ouderbetrokkenheid en opvoedingsondersteuning centraal. Je leert hoe je een zo goed mogelijke samenwerking met ouders kunt bewerkstelligen en ondersteuning kunt bieden op het gebied van opvoeding en de ontwikkeling van het kind. Je leert hoe je gesprekken kunt aangaan met ouders over lichte opvoedingsvraagstukken en je daarnaast organiseer je een bijeenkomst of activiteit voor ouders. Het doel is om een samenwerkingsrelatie met ouders aan te gaan om psychosociale problemen bij het kind te voorkomen om de noodzaak tot jeugdhulp te verminderen

Module 3: Coaching en speciale zorg
Deze module richt zich op vragen en problemen rondom een kind. Je leert problemen en vragen rondom de ontwikkeling van kinderen te signaleren. Dit kunnen zowel leer- als gedragsproblemen zijn. Je signaleert niet alleen, maar leert ook op basis van de gegevens een handelingsplan te maken waarin je afstemming zoekt met anderen (ouders/verzorgers, professionals). Naast het contact met ouders/verzorgers richt deze module zich ook nadrukkelijk op het coachen van collega’s.

Module 4: Organisatieontwikkeling
In deze module leer hoe je nieuwe ontwikkelingen in het werkveld kunt vertalen naar een concreet product, zoals een advies, een beleidsplan of een protocol. Bij deze verandering leer je je omgeving te betrekken en draagvlak onder collega’s en management te creëren. Je kijkt vanuit een breed perspectief werkt samen met andere organisaties. Daarbij komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod: veranderkunde, onderzoeksvaardigheden en interdisciplinair samenwerken.