Vak: Toepassen van Evidence-based practice credits: 12

Vakcode
HVMB17EBPM5
Naam
Toepassen van Evidence-based practice
Studiejaar
2019-2020
ECTS credits
12
Taal
Nederlands
Coördinator
N.S. Oziel
Werkvormen
  • Action learning
  • Projectonderwijs
Toetsen
  • Critically Appraised Topic (CAT) - Verslag

Leeruitkomsten

Beschrijving van de context:
De student handelt vanuit een continue aanwezig onderzoekend vermogen leidend tot reflectie, evidence based practice (EBP) en innovatie van de beroepspraktijk. De student weegt, in samenspraak met de zorgvrager (en/of diens netwerk), collega’s en andere disciplines en verantwoordt het handelen in hoog complexe zorgsituaties vanuit verschillende kennisbronnen. Deze kennisbronnen zijn professionele expertise, persoonlijke kennis, wensen en voorkeuren van de zorgvragen en/of diens netwerk, en actief gezochte recente (verpleegkundige) kennis uit wetenschappelijk literatuur, richtlijnen en/of protocollen.

Leeruitkomst:
5.2.1 De student is in staat om een klinische vraag op te stellen en analyseert deze op basis van het best beschikbare wetenschappelijke bewijs, zijn/haar professionele expertise en de wensen en voorkeuren van de zorgvrager en diens netwerk om tot een antwoord te komen. 

Competentieniveau (CBN, BN2020)
​Eindniveau


 

Inhoud

De toets van 'Critical Appraisal of a Topic' (CAT) bestaat uit twee onderdelen. Voor het eerste onderdeel formuleert de student een klinische vraag welke betrekking heeft op de eigen beroepscontext. Hij/zij voert daarvoor een literatuur research uit met behulp van wetenschappelijke databanken op basis van een PICO/PIO. De student weegt, in samenspraak met de zorgvrager (en/of diens netwerk), collega's en andere disciplines en verantwoordt het handelen in hoog complexe zorgsituaties vanuit (verschillende) kennisbronnen. Actief gezochte recente (verpleegkundige) kennis uit (wetenschappelijke) literatuur, richtlijnen of protocollen, professionele expertise en persoonlijke kennis, wensen en voorkeuren van de zorgvrager en/of diens netwerk vormen deze bronnen. Door de literatuur op methodologische kwaliteit en toepasbaarheid te beoordelen en systematisch samen te vatten, formuleert de student een aanbeveling of advies voor de eigen beroepspraktijk (een zogenaamde critically appraised topic of CAT).
Het tweede deel van de toets bestaat uit een waardering door de werkbegeleider van het functioneren op de werkplek in relatie tot het formuleren van de klinische vraag, de beoordeling van de methodologische kwaliteit en toepasbaarheid en het presenteren van de resultaten en aanbevelingen. 

Tijdens de werkgroep bijeenkomsten wordt aandacht besteed aan het opstellen van een PICO/ PIO, en het raadplegen van wetenschappelijke databanken. Daarnaast wordt geoefend met het beoordelen van de wetenschappelijke literatuur op methodologische kwaliteit en toepasbaarheid. 
Binnen de les wordt tevens aandacht besteed aan het reflecteren op eigen handelen aan de hand van verschillende modellen en methodieken. Hierbij is het doel om een kritische en analytische houding te ontwikkelen ten aan zien van eigen (verpleegkundig) gedrag en dat van collega's en andere disciplines.  

Leermiddelen:
​Zie boekenlijst Studystore module 5 en studiemateriaal dat geplaatst is op Blackboard.

 

School(s)

  • Academie voor Verpleegkunde