Vak: Beeldvorming en positionering credits: 7

Vakcode
HVMB18BEPM7
Naam
Beeldvorming en positionering
Studiejaar
2019-2020
ECTS credits
7
Taal
Nederlands
Coördinator
J. Alkema
Werkvormen
  • Action learning
Toetsen
  • Beeldvorming en positionering - Mondeling

Leeruitkomsten

De student integreert de professionele standaard, de verpleegkundige beroepscode en de persoonlijke visie in de eigen beroepsidentiteit, ál het handelen en gedrag. Hij/zij levert voortdurend een actieve en positieve bijdrage aan het uitdragen van de beroepswaarden, professioneel gedrag en de beroepstrots. Tevens spreekt hij/zij collega’s en aankomende verpleegkundigen aan op (on)professioneel gedrag.
• Signaleren van de gevolgen van actuele politieke/maatschappelijke ontwikkelingen binnen de eigen werksetting
• Kritisch beschouwen eigen verpleegkundig handelen en gedrag
• Kennis hebben van, handelen volgens en zich houden aan professionele standaard, beroepscode
• Ontwikkelen van persoonlijke visie en eigen beroepsidentiteit
• Toont een actieve houding in het uitdragen van de beroepswaarden, professioneel gedrag en beroepstrots
 
Competentieniveau (CBN, BN2020)
Afstudeerniveau.

Inhoud

Het mondeling betoog gaat over een actueel onderwerp met een informerend en tevens sterk argumenterend karakter. In de argumentatie wordt gebruik gemaakt van kwalitatief goede onderbouwing vanuit betrouwbare bronnen.  

Je gaat zelf op zoek naar bronnen en informatie die je nodig hebt om deze toetsopdracht te kunnen uitvoeren en vraagt zo nodig hulp aan medestudenten en collega`s. Begeleiding vindt zowel buitenschools als op de Academie Verpleegkunde plaats. Je wordt gefaciliteerd door de docenten van de Academie binnen de online leeromgeving, waar zogenaamde leerarrangementen per lesweek klaarstaan met een mix van zelfstudie, een lesdag en werkplekleren.  Gerichte feedback kan gevraagd worden aan medestudenten, tutor en of reflectiedocent zodat sprake is van self- en peerassessment, zowel buiten als binnen het onderwijs.
Je bent zelf verantwoordelijk voor je leerproces.

Je houdt op je werkplek een bespreking op basis van een grondige analyse van een probleem / ervaren onwenselijkheid dat jij hebt gesignaleerd in jouw vakgebied/beroepspraktijk en hebt uitgewerkt voor je betoog. Je toont initiatief en verantwoordelijkheid voor het signaleren van onwenselijke situaties op de werkplek. Je stelt het belang van de zorgvrager en/of medewerker centraal en legt de relatie met de kwaliteit van de verpleegkundige zorg. Na het introduceren van het probleem/onwenselijke situatie en de daaruit ontstane stelling/vraag geef je je collega(’s) inzicht in alle relevante aspecten van het probleem (resultaten van je analyse) en neemt hierin de bredere context mee. Vervolgens geef je een mondelinge onderbouwing van jouw visie op de stelling/vraag, waarbij je een concreet standpunt inneemt ten aanzien van de toekomst van het behandelde onderwerp en in het bijzonder de positie/rol van de HBO-verpleegkundige (verpleegkundige beroepsgroep) daarin.

Afsluitend reflecteer je op de door jou doorgemaakte ontwikkeling / functioneren t.a.v. de rol van Professional en Kwaliteitsbevorderaar, waarbij je terugkijkt op je bijdrage aan het bevorderen van kwaliteit van zorg op de werkplek in het algemeen. Er is vooral een kritische beschouwing van het eigen gedrag ten aanzien van het zich positioneren als HBO-verpleegkundige.   

School(s)

  • Academie voor Verpleegkunde