Vak: Ondersteuning bieden bij het realiseren van een gezonde leefstijl credits: 15

Vakcode
HVMB18GELM6
Naam
Ondersteuning bieden bij het realiseren van een gezonde leefstijl
Studiejaar
2019-2020
ECTS credits
15
Taal
Nederlands
Coördinator
M.A. Oziel-Schut
Werkvormen
  • Action learning
Toetsen
  • Gezondheidsbevorderende communicatie - Performance assessment
  • Gezondheidsbevordering - Verslag

Leeruitkomsten

-De student analyseert zelfstandig en methodisch het gedrag dat ten grondslag ligt aan een risicovolle leefstijl in relatie tot een (potentieel) gezondheidsprobleem aan de hand van gangbare modellen uit de gezondheidsbevordering en preventie.
-De student benadert zelfstandig mensen met een hoog risico op gezondheidsproblemen in hoog complexe zorgsituaties. De student biedt zelfstandig ondersteuning bij het realiseren van een gezonde leefstijl in relatie tot (potentiële) gezondheidsproblematiek in hoog complexe zorgsituaties bij de individuele zorgvrager, naasten en/of netwerk. De student houdt daarbij rekening met de fysieke (leef)omgeving, sociale relaties en cultuur. De student bewaakt daarbij de coördinatie en continuïteit van de individuele zorgvrager, naasten en/of netwerk. De student toont zich door middel van reflectie voortdurend kritisch op eigen handelen in de rol van gezondheidsbevorderaar en communicator in individuele zorgsituaties.
-De student bevordert het zelfmanagement door motiverende gesprekstechnieken en de inzet van zorgtechnologie in hoog complexe zorgsituaties, waarbij de zorgvrager zelf, of desgewenst door naasten en/of netwerk, zoveel mogelijk de regie voert over zijn leven met een (chronisch) gezondheidsprobleem.
-De student communiceert op 'maat', op een open en respectvolle manier met een groot inlevingsvermogen. Zowel basis- als ook motiverende gespreksvaardigheden worden adequaat toegepast, waarbij de student zich bewust is van de impact van diens verbale en non-verbale communicatie in hoog complexe zorgsituaties en er continue verificatie met de zorgvrager, naasten en/of netwerk plaatsvindt.
  • houdt in de communicatie rekening met persoonlijke factoren (leeftijd, etnisch/culturele achtergrond, taalbeheersing, kennis en begripsniveau, emotie, copingstijl en draagkracht) van de zorgvrager, naasten en/of netwerk.
  • maakt bij het geven van voorlichting (instructie, begeleiding, adviseren en informeren) een goede inschatting van de informatiebehoefte die de individuele zorgvrager, naasten en/of netwerk of een groep zorgvragers heeft.
  • benut naast face to face communicatie technologische mogelijkheden (zorg op afstand, sociale media) en weet deze op integere en professionele wijze daarbij in te zetten.
 
Competentieniveau (CBN, BN2020) Afstudeerniveau

 

Inhoud

Deze leertaak bestaat uit twee onderdelen. Je gaat samen met een zorgvrager en mogelijk zijn/haar naasten een op maat gemaakt preventieplan opstellen. De basis hiervoor is een  gezondheidsanalyse. Het tweede gedeelte bestaat uit het toepassen van specifieke gesprekstechnieken. Om een zorgvrager te stimuleren tot een gezonde leefstijl, zet je motiverende gesprekstechnieken in. Ook kijk je of naast deze ‘face-to-face’ technieken ook e-health aangeboden kan worden.

School(s)

  • Academie voor Verpleegkunde