Vak: Kwaliteit en veiligheid credits: 10

Vakcode
HVMB19KEVM5
Naam
Kwaliteit en veiligheid
Studiejaar
2019-2020
ECTS credits
10
Taal
Nederlands
Coördinator
N.S. Oziel
Werkvormen
  • Action learning
Toetsen
  • Verbeterplan - Presentatie

Leeruitkomsten

Beschrijving van de context
De student toont leiderschap in het verpleegkundig handelen, in de samenwerking met anderen en weegt de verschillende belangen, waarbij het belang van de zorgvrager voorop staat. De verpleegkundige neemt verantwoordelijkheid voor de veiligheid van zorgvragers en medewerkers binnen de organisatie. De student is in staat zelfstandig een proactieve bijdrage t.b.v. kwaliteit van zorg van de directe zorgsetting te leveren. Hij/zij levert een bijdrage aan kwaliteitssystemen door kwaliteit te borgen dan wel kwaliteit te verbeteren zowel op het niveau van de individuele zorgverlening als op het niveau van de eenheid waarin hij/zij werkt. Hierbij werkt hij/zij samen met collega’s bij de uitvoering, ontwikkeling en innovatie van kwaliteitszorg van de zorgorganisatie.

Leeruitkomst
5.3.1 De student onderkent kansen en bedreigingen met betrekking tot de kwaliteit en veiligheid van zorg op zijn/haar afdeling en ontwerpt een verbeterplan.

Competentieniveau (CBN, BN2020)
Eindniveau


 

Inhoud

De toets 'Verbeterplan' bestaat uit twee delen. Het eerste deel van de toets bestaat uit een beoordeling van de presentatie van het verbeterplan. Deze presentatie bevat een onderbouwing voor de keuze van het verbetervoorstel ten aanzien van kwaliteit. Daarnaast het ontwerp van het verbetervoorstel. Tevens wordt door de student gereflecteerd op het product en het proces. Het tweede deel  van de toets bestaat uit de waardering door de werkbegeleider van het functioneren op de werkplek in relatie tot het tonen van verpleegkundig leiderschap door het opstellen van een verbeterplan.

Tijdens de werkgroep bijeenkomsten wordt aandacht besteed aan verpleegkundig leiderschap in relatie tot het opstellen van een verbeterplan. Daarnaast worden verschillende kwaliteitssystemen besproken en de wijze waarop dit wordt gebruikt binnen de praktijk. 
Binnen de les wordt tevens aandacht besteed aan het reflecteren op eigen handelen aan de hand van verschillende modellen en methodieken. Hierbij is het doel om een kritische en analytische houding te ontwikkelen ten aan zien van eigen (verpleegkundig) gedrag en dat van collega's en andere disciplines.  





 

School(s)

  • Academie voor Verpleegkunde