Vak: Onderzoeksbijdrage leveren t.b.v. kwaliteit van zorg credits: 23

Vakcode
HVMB19ONDM7
Naam
Onderzoeksbijdrage leveren t.b.v. kwaliteit van zorg
Studiejaar
2019-2020
ECTS credits
23
Taal
Nederlands
Coördinator
J. Alkema
Werkvormen
  • Action learning
Toetsen
  • Onderzoeksartikel - Professioneel product
  • Onderzoeksvoorstel - Professioneel product
  • Presentatie - Presentatie

Leeruitkomsten

De student monitort, meet en screent de verpleegkundige zorgverlening op een methodische en kritische wijze om verantwoorde kwaliteit van zorg te borgen dan wel te verbeteren. Bij het ontwikkelen & toepassen van zorginnovaties in de praktijk kan hij/zij laten zien dat bij het ontwerpen van praktijkgericht onderzoek, kennis over onderzoeksmethodologie wordt toegepast en rekening wordt gehouden met relevante landelijke wet- en regelgeving.
  • Monitoren, meten en screenen van verpleegkundige zorgverlening
  • Kritische, onderzoekende houding tonen
  • Methodische aanpak hanteren
  • Kwaliteit van zorg beoordelen, verbeteren, borgen
  • Praktijkgericht onderzoek vormgeven
  • Inhoudelijke kennis van onderzoeksmethodologie toepassen
  • Methodisch reflecteren op de gekozen en uitgevoerde aanpak en de gevonden resultaten, alsook op de invulling van de gehele rol van de reflectieve EBP-professional
  • Gegenereerde kennis vanuit het praktijkgerichte onderzoek interpreteren en delen
  • Kan ‘evidence based’ aanbevelingen doen t.b.v. vernieuwingen in de eigen zorgorganisatie
Competentieniveau (CBN, BN2020)
Afstudeerniveau

Inhoud

Het praktijkgericht onderzoek t.b.v. kwaliteit van zorg wordt individueel vormgegeven en uitgevoerd, waarbij je in overleg gaat én samenwerkt met andere disciplines, beleidsmakers en relevante werkgroepen. 
Je gaat een onderzoeksvraag formuleren vanuit een klinisch probleem en gaat hier systematisch en methodisch volgens de stappen van praktijkgericht onderzoek een antwoord op proberen te vinden om vanuit de resultaten aanbevelingen te doen ten behoeve van verbetering van de kwaliteit van zorg. Je gaat zelf op zoek naar bronnen en informatie die je nodig hebt om deze toetsopdracht te kunnen uitvoeren en vraagt zo nodig hulp aan medestudenten en collega`s.
Begeleiding vindt zowel buitenschools als op de Academie Verpleegkunde plaats.
 
Je wordt gefaciliteerd door de docenten van de Academie binnen de online leeromgeving, waar zogenaamde leerarrangementen per lesweek klaarstaan met een mix van zelfstudie, een lesdag en werkplekleren. 
Gerichte feedback kan gevraagd worden aan medestudenten, tutor en werkbegeleider zodat sprake is van self- en peerassessment, zowel buiten als binnen het onderwijs.
 
Deeltentamen 1 – Onderzoeksvoorstel
Je schrijft een onderzoeksvoorstel waarin je aangeeft hoe je het praktijkgericht onderzoek gaat uitvoeren. Een voldoende voor het onderzoeksvoorstel is voorwaardelijk om te kunnen starten met het onderzoek en deeltentamen 2.
 
Deeltentamen 2 - Onderzoeksartikel:
Over het uitgevoerde praktijkgericht onderzoek rapporteer je uiteindelijk zelfstandig (individueel) in de vorm en stijl van een onderzoeksartikel en een presentatie op je werkplek. 
 
Praktijkpresentatie (waardering op de werkplek):
Om je onderzoeksresultaten te verspreiden en betrokkenen enthousiast te maken om met je resultaten aan de slag te gaan presenteer je na het uitvoeren en rapporteren van je praktijkgericht onderzoek de onderzoeksresultaten in je eigen beroepspraktijk (aan bijvoorbeeld de opdrachtgever, werkbegeleider, collega's, kwaliteitsmedewerkers, deelnemers, etc.). Het gaat er bij dit deeltentamen om dat je de belangrijkste uitkomsten bespreekt en je doet praktische, toepasbare aanbevelingen om de kwaliteit van zorg te verbeteren gebaseerd op de conclusie. Een voldoende waardering van de praktijkpresentatie is voorwaardelijk voor deelname aan deeltentamen 3.

Deeltentamen 3 – Presentatie/ 5-Minute Pitch en (mondelinge) Verdediging:
Als afsluiting van de module Zorginnovatie in de Praktijk geef je een 5-Minute Pitch en een mondelinge verdediging (10 minuten) van het praktijkgerichte onderzoek (totaal 15 minuten). Deze presentatie verzorg je op school aan je examinator en eventueel medestudenten uit je peergroep. Deze presentatie is er vooral op gericht methodologische keuzes te verantwoorden en je geeft daarbij aan wat de effecten/gevolgen zijn geweest van de keuzes die je hebt gemaakt gedurende de uitvoering van het praktijkgericht onderzoek. Jouw kritische blik staat bij dit deeltentamen voorop.



 
 

School(s)

  • Academie voor Verpleegkunde