Vak: Methodische analyse gezondheidsgedrag en gezondheidsbevordering credits: 12

Vakcode
HVMP18GBVM2
Naam
Methodische analyse gezondheidsgedrag en gezondheidsbevordering
Studiejaar
2019-2020
ECTS credits
12
Taal
Nederlands
Coördinator
A.C. de Vries
Werkvormen
  • Action learning
  • Intervisie
  • Opdracht
  • Practicum / Training
  • Stage, werk
  • Werkcollege
Toetsen
  • Analyse van gezondheidsgedrag - Verslag

Leeruitkomsten

Eindkwalificaties/ competenties:
De student toont zich in staat aan de hand van een gezondheidskundige analyse, gezondheid  en gedrag  van een individuele zorgvrager  in kaart te brengen in samenspraak met de zorgvrager (of diens naasten).
De student ontwerpt in samenspraak met de zorgvrager, op basis van de gezondheidskundige analyse preventieve interventies om een gezonde leefstijl te bevorderen en voert preventieve interventies uit om zelfmanagement en een gezonde leefstijl te bevorderen.
De student reflecteert methodisch en kritisch op het eigen handelen ten aanzien van de rol van gezondheidsbevorderaar.
 
Leeruitkomsten
- De student analyseert het gedrag van een individuele zorgvrager en diens naaste, waarbij dat gedrag leidt tot (potentiële) gezondheidsproblemen van de zorgvrager en doelgroepen in laag complexe situaties.  
- De student ontwerpt in een laagcomplexe situatie gezondheidskundige interventies en voert deze uit. 
- De student geeft advies aan een individuele zorgvrager op laagcomplex niveau over gezonde leefstijl.   

- De student biedt onder begeleiding ondersteuning bij het realiseren van een gezonde leefstijl in relatie tot (potentiële) gezondheidsproblematiek in laag complexe situaties.
     

Competentieniveau (CBN, BN2020)
Startniveau

Inhoud

Je kiest in de beroepspraktijk een zorgvrager die voldoet aan de eisen van een laagcomplexe verpleegsituatie. Bij deze zorgvrager pas je op methodische wijze gezondheidsbevordering toe. Je verzamelt en analyseert gegevens, stelt een plan op en maakt een start met het uitvoeren van dit plan. Je reflecteert op je eigen handelen.
Je wordt hierbij door de werkbegeleider in de praktijk begeleid. De manier waarop je de gezondheid van de zorgvrager methodisch hebt bevorderd, wordt aan de hand van een formulier gewaardeerd door de werkbegeleider.
 
In een verslag beschrijf je hoe je op een methodische wijze de gezondheid van de zorgvrager hebt bevorderd en waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt. Daarnaast schrijf je een verslag waarin je reflecteert op het product en het proces.

Door zelfstudie en tijdens werkgroepbijeenkomsten verdiep je je in en oefen je met diverse analysemodellen en methodieken om gezondheid van de zorgvrager op een methodische manier te bevorderen.
Bij de lessen communicatieve vaardigheden oefen je met een aantal communicatieve vaardigheden en gesprekstechnieken die bij gezondheidsbevordering veel worden toegepast.
In de reflectiegroepen maak je kennis met de Roos van Leary. Je leert te reflecteren op eigen handelen en anderen te ondersteunen bij het reflecteren op hun handelen. Het doel van reflectiegroep is het ontwikkelen van een kritische en analytische houding ten aanzien van eigen (verpleegkundig) gedrag en dat van collega’s van eigen en andere disciplines. Het onderdeel reflectie komt terug in de toetsing van Bevorderen gezondheid. 
 
Leermiddelen:
Zie boekenlijst Studystore module 2.

School(s)

  • Academie voor Verpleegkunde