Vak: Beroepsethiek credits: 2

Vakcode
TPVB15ETH
Naam
Beroepsethiek
Studiejaar
2019-2020
ECTS credits
2
Taal
Nederlands
Coördinator
J.G. Rothfusz
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Opdracht
  • Werkcollege
Toetsen
  • Actieve Participatie - Actieve participatie
  • Schriftelijk tentamen - Schriftelijk, organisatie tentamenbureau

Leeruitkomsten

De student kan de ethische begrippen en theorieën die relevant zijn voor de psychologische beroepspraktijk toepassen op een casus.
De student kan ethische problemen in de theorie, het onderzoek en de toepassing van de psychologie herkennen.
De student kent de NIP-code en de NBTP-code en kan deze gebruiken bij beroepsethische problemen.
De student kan bij morele problemen die zich voordoen in de beroepspraktijk een beargumenteerde keuze maken, waarin hij kennis van normatieve theorieën, van de beroepscodes en zijn eigen morele kompas integreert.

Competenties en leeruitkomsten:
Reflectief vermogen (leeruitkomst 12), Ethisch sensitieve handelswijze (leeruitkomst 13), Helder redeneren (leeruitkomst 14)

Niveau per leeruitkomst:
12: verdiepend; 13: verdiepend; 14: verdiepend

Cursusleeruitkomsten:
Na het actief participeren in de trainingen en hoorcolleges en het actief bestuderen van de literatuur, kan de student:
*  beroepsethische dilemma's herkennen en in samenspraak met anderen tot goed beargumenteerde oplossingen hiervoor komen
*  zijn analyse van beroepsethische dilemma's toetsen aan normatieve theorieën, beroepscodes en wettelijke voorschriften.
*  in zijn analyse de belangen en motieven van verschillende betrokkenen op integere wijze meewegen en
*  hierbij handelen vanuit respect voor ieders achtergrond, normen, waarden en kenmerken.

Inhoud

Elke (toegepast) psycholoog krijgt vroeg of laat met ethische kwesties te maken. Het kan dan om grote morele problemen gaan. Wat moet een coach doen als zijn mannelijke cliënt vertelt dat hij zijn ex in elkaar gaat slaan? Moet hij dan naar de politie gaan of moet hij de informatie geheim houden? Maar het kan ook om kleine morele vragen gaan. Als een tevreden trainingsgroep de trainer een bos bloemen aanbiedt na de laatste training, mag hij die dan aannemen? En hoe zit het dan als ze hem vragen om, op hun kosten met hen uit eten te gaan? Ook tijdens de studie kun je in aanraking komen met ethische vragen: is het verantwoord om te leren hoe je een test afneemt, door te oefenen op een bekende? Mag je een onderzoek doen als de proefpersoon niet volledig geïnformeerd is over de bedoelingen van de onderzoeker?
Een (toegepast) psycholoog die zich bewust is van de morele vragen in zijn beroep, herkent die vragen als hij ze tegenkomt. Hij kan vervolgens deskundigheid op dit vlak ontwikkelen, zodat hij de morele problemen ook aan kan pakken. In dit programma krijg je verschillende instrumenten aangereikt om zorgvuldig na te denken over morele vragen in de beroepspraktijk en om daar goed beargumenteerde oplossingen voor te vinden. Op die manier kunnen je het beroep verantwoord uitoefenen.
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies