Vak: Studieloopbaanbegeleiding afstuderen credits: 1

Vakcode
TPVB15SLBAF
Naam
Studieloopbaanbegeleiding afstuderen
Studiejaar
2019-2020
ECTS credits
1
Taal
Nederlands
Coördinator
L. Schuringa
Werkvormen
  • Intervisie
Toetsen
  • Criteriumgericht interview - Eindgesprek
  • Reflectieopdracht - Opdracht

Leeruitkomsten

Reflectief vermogen (leeruitkomst 12).

Niveau per leeruitkomst:
LO 12 = gevorderd

Cursusleeruitkomst:
Cursusleeruitkomst:
1. De student kan meerdere intervisiemethoden uitleggen en toepassen in een intervisiegroep bestaande uit collega-studenten.
2. De student reflecteert op eigen functioneren en vergelijkt daarbij casuïstiek vanuit de beroepspraktijk (afstuderen) met eigen kwaliteiten en verbeterpunten.
3. De student reflecteert op eigen functioneren en functioneren tijdens de studieloopbaan en legt verbanden met de competenties van een bachelor toegepast psycholoog.
 

Inhoud

In het derde en vierde studiejaar is SLB gericht op de profilering en het reflectief vermogen van de student. Tijdens de cursus Afstudeeropdracht wordt de student de gelegenheid geboden om zichzelf beter te leren kennen door intervisiebijeenkomsten en doordat de student in gesprek kan gaan met de eigen studieloopbaanbegeleider. De opleiding raadt regelmatig, via intranet, workshops rondom solliciteren, netwerken en profileren (via sociale media). 

Intervisie (reflectief vermogen)
Het programma bestaat tijdens de afstudeerfase uit intervisie en een eindgesprek. De intervisiebijeenkomsten draaien om het bespreken van casuïstiek van de studenten die bezig zijn met de afstudeeropdracht. In de bijeenkomst staan telkens twee afstudeerders centraal. Deze studenten brengen elk een persoonlijk en afstudeer-gerelateerd vraagstuk in en leggen aan de hand van deze situatie een vraag voor aan hun intervisiegroepsgenoten. De groepsgenoten bevragen de inbrenger door middel van een zelfgekozen intervisiemethode. De groepsgenoten bevragen de inbrenger op onder andere zijn optreden, de manier waarop hij zijn werk organiseert en de wijze waarop hij vorderingen maakt in het verwerven van de competenties. Bij gerichte vragen of moeilijke situaties zal de groep met de inbrenger meedenken door te focussen op de persoon, door mogelijkheden te inventariseren en mogelijke oplossingen en alternatieven te formuleren. 

Naar aanleiding van de bijeenkomst zal iedere student individueel onderzoeken wat hij van de ingebrachte casuïstiek (en wat hierover besproken is) kan leren en wat hij hier zelf mee gaat doen. Het zelfinzicht wordt zo vergroot. De student legt dit vervolgens vast in een verslag dat als input dient voor het eindgesprek.

Eindgesprek (reflectief vermogen)
Aan het eind van de studie maakt de student een afspraak voor een eindgesprek met de studieloopbaanbegeleider. In dit individuele gesprek met de studieloopbaanbegeleider kijkt de student terug op persoonlijke en professionele ontwikkeling tijdens de studie. Ook kijkt de student vooruit op de verdere (studie)loopbaan.

De beoordeling van SLB tijdens de afstudeerfase geschiedt op basis van de actieve deelname aan de intervisiebijeenkomsten, op het aanleveren van de bijbehorende verslagen van de intervisiebijeenkomsten en een goed (voorbereid) eindgesprek.

Deze cursus loopt synchroon met de cursus Afstudeeropdracht. Als de student hiervan wil afwijken dient deze altijd eerst contact op te nemen met de SLB-coördinator.

Bijzonderheden:
Houd de berichtgeving over en de inschrijving in intervisiegroepen op Blackboard in de gaten en de stappen in OnStage voor het inleveren van je verslagen.
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies