Vak: Testgebruik II: intelligentieonderzoek credits: 5

Vakcode
TPVB17TESTG2
Naam
Testgebruik II: intelligentieonderzoek
Studiejaar
2019-2020
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
L. Drukker
Werkvormen
  • Practicum / Training
  • Zelfstudie
Toetsen
  • Opdracht - Opdracht
  • Vaardigheidstoets - Vaardigheidstoets

Leeruitkomsten

Beoordelen van gedrag (leeruitkomst 1), Beoordelen van gedrag (leeruitkomst 2), Beoordelen van gedrag (leeruitkomst 3)

Niveau per leeruitkomst:
gevorderd

Cursusleeruitkomsten:
1.    De student maakt een analyse van de gerapporteerde problemen en het dagelijks functioneren van de cliënt op basis van een vanuit de opleiding aangedragen casus uit de beroepspraktijk
2.    De student verantwoordt vanuit bovenstaande analyse hoofd- en deelvragen voor psychologisch onderzoek
3.    De student verantwoordt selectie van psychologische testen bij de gegeven casus
4.    De student voert in de rol van psychodiagnostisch medewerker een deel van een intelligentieonderzoek conform de instructies uit in de praktijk bij een zelf geworven cliënt
5.    De student waardeert en interpreteert de testscores en observaties van een casus uit de beroepspraktijk volgens de reeds aangeleerde methoden met behulp van de testhandleidingen een aanvullende literatuur in de resultatensectie van een psychologisch rapport.
6.    De student integreert de testresultaten van een casus uit de beroepspraktijk in de beantwoording van de opgestelde onderzoeksvragen.
7.    De student geeft op basis van de bovenstaande resultaten en conclusies met behulp van de testhandleidingen en aanvullende literatuur een passend schriftelijk advies dat aansluit bij de onderzoeksvraag en de hulpvragen van de betrokkenen.
 

Inhoud

Het doel van de cursus Testgebruik 2 is om een bijdrage te leveren aan de kennis en vaardigheden op het gebied van de competentie beoordelen van gedrag. Tijdens deze cursus verdiept de student zich actief in een aantal in de praktijk veelgebruikte tests en vragenlijsten (met name voor intelligentie-, neuropsychologisch- en persoonlijkheidsonderzoek).
Aan de hand van casusmateriaal wordt de gehele testcyclus doorlopen: van onderzoeksvraag via testopzet, testafname, scoren, analyseren en interpreteren naar het rapporteren van testgegevens. Veel aandacht wordt besteed aan het zelf afnemen, scoren, interpreteren en rapporteren van twee veelgebruikte intelligentietests: de WAIS-IV-NL voor volwassenen en de WISC-V-NL voor kinderen van 6 tot 17 jaar. De student neemt naar keuze de WAIS-IV-NL of de WISC-V-NL deels af bij een zelf geworven cliënt die niet bekend is met de tests.

Bijzonderheden:
Actieve participatie beschreven in SHL

 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies