Vak: Werk en Gezondheid credits: 5

Vakcode
TPVB18WERKGEZ
Naam
Werk en Gezondheid
Studiejaar
2019-2020
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
M.W. van der Klok-Postema
Werkvormen
  • Gastcollege
  • Hoorcollege
  • Individueel
  • Intervisie
  • Opdracht
Toetsen
  • Portfolio - Portfolio assessment

Leeruitkomsten

Toepassen van de Psychologische body of knowledge (leeruitkomst 8)

Niveau per leeruitkomst:
Verdiepend

Cursusleeruitkomst:
1. Via de opdrachten toont de student aan zicht te hebben op het werkveld van de Arbeid- en gezondheidspsychologie:
1A. Via de opdrachten laat de student zien zicht te hebben op de basistheorieen van de Arbeid- en gezondheidspsychologie. 
1B. Via de opdrachten laat de student zien zicht te hebben op de rol en inhoud van assessment Arbeid- en gezondheidspsychologie. 
1C. Via de opdrachten laat de student zien in staat te zijn een relevante probleemstelling ten behoeve van Arbeids- en gezondheidspsychologische kennisverwerving te kunnen formuleren.
1D. Via de opdrachten laat de student zien in staat te zijn een zelf gekozen Arbeids- en gezondheidspsychologische interventietype te kunnen doorgronden.
2. Via de opdrachten laat de student zien in staat te zijn een zelf gekozen  Arbeids- en gezondheidspsychologisch thema te kunnen doorgronden.

Inhoud

Het vak Werk en gezondheid is gebaseerd op de psychologische discipline Arbeid en gezondheid (A&G). Deze discipline houdt zich bezig met het bestuderen en bevorderen van welzijn en gezondheid op het werk vanuit de gedachte van een optimale afstemming tussen persoon en organisatie. Het gaat hierbij om zowel het verbeteren van het individueel welbevinden als om het verbeteren van de kwaliteit van de arbeid. De Arbeids- en gezondheidspsychologie bestrijkt het hele terrein van interventies, van signalering, via gezondheidsbevordering, primaire en secundaire preventie naar behandeling (Schaufeli en Bakker, 2013). Door snelle maatschappelijke veranderingen en veranderingen in (het denken over) arbeid wordt een psychologische benadering van de betekenis, inhoud en rol van werk voor mensen steeds belangrijker. De toegepast psycholoog kan hierin een nuttige functie vervullen. 

De cursus Werk en gezondheid biedt de gelegenheid je binnen het brede domein van de Arbeid en gezondheidspsychologie zowel te verbreden als verdiepen. Na een inleidend inhoudelijk college ga je individueel en met medestudenten aan slag met een vijftal opdrachten rond de volgende onderwerpen: 
theoretische onderbouwing A&G , 
assessment binnen A&G, 
onderzoek binnen A&G,
A&G interventies 
aanpalende A&G onderwerpen. 
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies