Vak: Internationale week credits: 2

Vakcode
TPVB19INTCOM
Naam
Internationale week
Studiejaar
2019-2020
ECTS credits
2
Taal
Nederlands
Coördinator
M.M. Koekkoek
Werkvormen
  • Gastcollege
  • Opdracht
  • Practicum / Training
  • Werkcollege
Toetsen
  • Reflectieopdracht - Opdracht

Leeruitkomsten

Interdisciplinair en (internationaal) samenwerken (leeruitkomst 10), Reflectief vermogen (leeruitkomst 12)

Niveau per leeruitkomst
Verdiepend

Cursusleeruitkomst:
Aan de genoemde competenties wordt gewerkt doordat de student na afloop van de week:
  1.  zich bewust is van zijn eigen stereotypen en vooroordelen;
  2.  begrijpt wat de invloed is van zijn eigen stereotypen op intercultureel contact;
  3.  begrijpt wat hem/haar helpt om een meer neutrale en open houding aan te nemen en zich minder door (voor)oordelen te laten beperken
  4.  zijn eigen normen en waarden (h)erkent;
  5.  in staat is zijn eigen normen en waarden te relateren aan de dimensie van Hofstede;
  6.  in staat is de verschillende culturele competenties te beschrijven;
  7.  eigen situaties waarbij intercultureel contact centraal stond kan analyseren aan de hand van de 3 culturele competenties;
  8.  de belangrijkste (gespreks)vaardigheden bij intercultureel contact kan beschrijven.

Inhoud

In de eerste week van blok 3.2 staat de internationale week gepland. De studenten kunnen hier op vier verschillende manieren invulling aan geven:
 
Optie 1: Internationale week partnerhogeschool
Deelname aan een internationale (Engelstalige of Nederlandstalige) week van één van de partnerhogescholen in België! Deelname aan één van deze weken is een unieke gelegenheid om kennis te maken met andere opleidingen Toegepaste Psychologie en studenten van verschillende nationaliteiten. Studenten zijn altijd zeer enthousiast over deze optie en komen met interessante verhalen terug. De voertaal in deze weken is Engels of Nederlands (zie informatie op de flyers).In totaal kunnen ongeveer 45 studenten van de Hanzehogeschool deelnemen aan een programma bij één van onze partnerhogescholen. Deze partnerhogescholen zijn Thomas More (Antwerpen), VIVES (Kortijk) en Howest (Brugge). Aan deze weken zijn kosten verbonden. Deze kosten staan vermeld bij de informatie over de verschillende weken. Houd rekening met ongeveer € 160,00 en kijk goed of er reiskosten e.d. inbegrepen zijn.
 
Optie 2: Internationale week Hanzehogeschool Toegepaste Psychologie
Deelname aan de internationale week die door onze eigen opleiding wordt georganiseerd. Deze week staat open voor deelnemers van onze eigen opleiding, maar ook van studenten Toegepaste Psychologie van de partnerhogescholen in Nederland en België. Deze week duurt van maandagmiddag t/m vrijdagochtend. De voertaal is Nederlands. In de internationale week van de Hanzehogeschool Groningen staat het stimuleren van interculturele bewustwording door middel van het ontmoeten van andere culturen en het uitwisselen van kennis en ervaringen, centraal. We zullen dit doen door middel van een gevarieerd programma dat onder andere bestaat uit een training, verschillende workshops, diverse excursies, een pubquiz en een djembé-sessie. Voor deze internationale week zijn er 30 plekken voor studenten van onze eigen opleiding. Daarnaast kunnen er in totaal 30 studenten van de partnerhogescholen deelnemen. Voor deze week vragen we een bijdrage van € 25,00 voor het programma en het eten.

Optie 3: Onderzoek een intercultureel vraagstuk
Binnen deze optie gaan studenten in een groepje aan de slag met een onderzoek naar een intercultureel vraagstuk. De uitkomsten hiervan zullen op donderdagavond (29 november) ook gepresenteerd worden aan alle studenten die het programma onder optie 2 volgen. Deze presentatie kan in de vorm van een documentaire, quiz, Powerpoint etc.Voorafgaand aan de opdracht volgen de studenten een korte training en vindt er een excursie plaats.Aan optie 3 kunnen in totaal 30 studenten deelnemen. Verder zullen er voor deze optie geen kosten in rekening gebracht.

Optie 4: Portfolio-opdracht
Mocht de voorkeur van de student niet uitgaan naar een programma met een training, workshops, excursies en/of gearrangeerde (interculturele) ontmoetingen, dan kan de student in het kader van de internationale week ook een portfolio-opdracht maken. Hiervoor worden geen kosten in rekening gebracht. Deze zal in eerste instantie bestaan uit het bestuderen en schriftelijk reproduceren van een omvangrijk aantal bronnen uit de relevante vakliteratuur (boeken, wetenschappelijke artikelen, e.d.). Met deze opgedane kennis zullen vervolgens een aantal portfolio-onderdelen uitgewerkt worden.

Bijzonderheden:
Voor de omschrijving van de Actieve Participatie, zie hiervoor de SHL
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies