Vak: Ontwikkelingsproblematiek credits: 5

Vakcode
TPVB19ONTWPROB1
Naam
Ontwikkelingsproblematiek
Studiejaar
2019-2020
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
H. van Veen-Schleurholts
Werkvormen
  • Gastcollege
  • Hoorcollege
  • Werkcollege
Toetsen
  • Actieve Participatie - Actieve participatie
  • Schriftelijk tentamen - Computer, organisatie tentamenbureau

Leeruitkomsten

Competenties:
Beïnvloeden van gedrag (leeruitkomst 4), Toepassen van de Psychologische body of knowledge (leeruitkomst 8), Kritisch brongebruik (leeruitkomst 11), Helder redeneren (leeruitkomst 14)

Niveau per leeruitkomst:
Verdiepend

Leeruitkomsten:
In de cursus Ontwikkelingsproblematiek verkrijgt de student kennis op het gebied van zowel de ontwikkelingspsychologie als de afwijkende/klinische ontwikkelingspsychologie. Hij leert over jeugd bij wie problemen zijn vastgesteld.

“Hoe manifesteren deze problemen zich?”
“Welke factoren beïnvloeden deze problemen?”
“Welke mogelijke interventies kunnen de ontwikkeling bevorderen?”

In de cursus Ontwikkelingsproblematiek gaat het om de volgende leeruitkomsten: 

1.    De student kan de meest voorkomende stoornissen bij de jeugd benoemen en beschrijft de risico- en beschermende factoren ingebed in de maatschappelijke context.
2.    De student kan interventies benoemen passend bij de ontwikkelingsproblematiek van de jeugd zowel gericht op de jeugdige zelf als zijn omgeving. 

Inhoud

Als toegepast psycholoog is het van belang om kennis te hebben van de normale- en afwijkende ontwikkeling van kinderen en jongeren. Deze kennis is nodig om jongeren te stimuleren in een optimale ontwikkeling. Ook kan de toegepast psycholoog ouders en professionals ondersteunen bij vraagstukken omtrent de gezonde ontwikkeling van jongeren via coaching/voorlichting/training. Bij het verrichten van diagnostiek bij kinderen en jongeren vormt kennis die geboden wordt in deze cursus een basis. Daarnaast is het van belang dat de toegepast psycholoog een koppeling kan maken tussen de kennis omtrent de (normale/klinische) ontwikkeling en de wetenschappelijke literatuur om gefundeerde adviezen te kunnen opstellen die aansluiten bij de beoogde doelgroep. 

Bijzonderheden:
Werkvormen en begeleiding
Binnen deze cursus werken junior toegepast psychologen samen met senior professionals en externe deskundigen aan het behalen van de leeruitkomsten. Ieder thema zal worden geïntroduceerd door de senior en voor ieder thema is een groepje junior toegepast psychologen verantwoordelijk voor de verdieping, verbreding en toepassing van de te leren stof.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies