Vak: Positieve Psychologie credits: 4

Vakcode
TPVB19POSPSY
Naam
Positieve Psychologie
Studiejaar
2019-2020
ECTS credits
4
Taal
Nederlands
Coördinator
M. Kingma
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Werkcollege
Toetsen
  • Actieve participatie - Actieve participatie
  • Opdracht - Opdracht
  • Projectopdracht - Opdracht

Leeruitkomsten

Toepassen van de Psychologische body of knowledge (leeruitkomst 8), Kritisch brongebruik (leeruitkomst 11)

Niveau per leeruitkomst:
Verdiepend

Cursus leeruitkomsten:

In groepsverband:

- legt de student op basis van wetenschappelijke literatuur en theorieën vanuit de positieve psychologie duidelijk uit hoe thema’s van de positieve psychologie samenhangen met welbevinden en maakt daarbij kritische kanttekeningen over deze samenhang (body of knowledge en kritisch brongebruik):
 
- past de student theorie vanuit de positieve psychologie toe om welbevinden te vergroten (body of knowledge).

Individueel:
 
- vertaalt de student wetenschappelijke literatuur en theorieën vanuit de positieve psychologie tot informatieve bijdragen voor een positief psychologisch magazine die gericht zijn op diverse vraagstukken uit de beroepspraktijk van medeprofessionals (body of knowledge en kritisch brongebruik).


 

Inhoud

Tijdens de cursus positieve psychologie ligt de nadruk op het verwerven van kennis over de positieve psychologie, het kunnen vertalen van die kennis naar toepassingen en het kritisch beschouwen van die toepassingen en het onderzoek daarnaar. Om die deskundigheid over de positieve psychologie en haar toepassingen te verwerven is het van belang om kennis te nemen van de wetenschappelijke inzichten uit de positieve psychologie. Dit betekent dat het lezen van Engelstalige wetenschappelijke artikelen een onderdeel is van deze cursus. Er wordt tevens gebruik gemaakt van het boek ‘10 keys to happier living’ van Vanessa King. Dit boek is gebaseerd op onderzoeken naar welbevinden. In een groep van 3 tot maximaal 6 studenten wordt een presentatie voorbereid over thema’s uit de positieve psychologie. De cursus wordt afgesloten met het samenstellen van een positief psychologisch magazine, waarbij de student veel keuzevrijheid heeft (thema, vakgebied) en zijn of haar sterke kanten kan inzetten.

 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies