Vak: Studieloopbaanbegeleiding tijdens Keuzesemester I credits: 1

Vakcode
TPVH2SLBSP
Naam
Studieloopbaanbegeleiding tijdens Keuzesemester I
Studiejaar
2019-2020
ECTS credits
1
Taal
Nederlands
Coördinator
L. Schuringa
Werkvormen
  • Practicum / Training
  • Werkcollege
Toetsen
  • Opdracht - Opdracht

Leeruitkomsten

Competenties en leeruitkomsten:
Ondernemend werken (leeruitkomst 9), Reflectief vermogen (leeruitkomst 12)

Niveau per leeruitkomst:
LO 9 = verdiepend. LO 12 = verdiepend.

Cursusleeruitkomst:
1. De student kan benoemen wat zijn persoonlijke kwaliteiten, verbeterpunten en voorkeuren zijn. (competentie 'professioneel werken - reflectief vermogen' en competentie 'ondernemend werken - oriënteren')
2. De student kan gebruik maken van meerdere kanalen om een geschikte stageplek of afstudeeropdracht te vinden. (competentie 'ondernemend werken - netwerken')
3. De student kan zichzelf profileren als TP professional. (competentie 'ondernemend werken - profileren')
 

Inhoud

Reflecteren, oriënteren en netwerken
In dit derde studiejaar is SLB tijdens Keuzesemester I gericht op het vergroten van zelfkennis. Bewustwording van de eigen sterktes en verbeterpunten, de waarden en drijfveren is hierbij belangrijk (reflectief vermogen). Ook zal de studenten eigen wensen beter in beeld krijgen. Hoe beter de student weet wat hij wil en belangrijk vindt, hoe makkelijker de student eigen ambities kan verwezenlijken (oriënteren). Om deze ambities te verwezenlijken leert de student gebruik te maken van het eigen netwerk (netwerken).

Profileren
In het derde en vierde studiejaar is SLB gericht op de profilering van de student zelf (als toekomstig toegepast psycholoog). De student zal werken aan het beter in beeld krijgen van de meerwaarde ten opzichte van andere studenten, zowel binnen als buiten de eigen studie. De student zal aangespoord worden te leren zichzelf meer te gaan onderscheiden en dus gaan werken aan de profilering binnen het werkveld van een toegepast psycholoog.


Programma
Het programma bestaat uit twee verplichte begeleide groepsbijeenkomsten waarin aan deze thema's gewerkt wordt. In een eerste bijeenkomst (werkcollege onder begeleiding van de studieloopbaanbegeleider) zal aan de hand van oefeningen, opdrachten en gesprekken de student een beter beeld krijgen wat hij kan, wat hij wil, en hoe hij dat kan bereiken. Het in kaart brengen van het eigen netwerk en hoe hier gebruik van te kunnen maken, is tevens een belangrijk onderdeel van het programma. In een tweede bijeenkomst (training Profileren onder begeleiding van een studentassistent) werkt de student aan profilering van zichzelf als (toekomstig) TP-professional. Op deze wijze werkt de student ook aan het vinden en bemachtigen van de gewenste stageplaats. Aan het eind van het semester moet de student kunnen aantonen hoe hij gewerkt heeft aan de doelstellingen (zie cursusleeruitkomsten) en wat dit de student heeft opgeleverd in een verslag. De student toont aan in staat te zijn om op reflectieve wijze zich professioneel te ontwikkelen.

Bijzonderheden:
Houdt voor het inschrijven voor de training Profileren de berichtgeving op Blackboard course 'SLB jaar 3/4' in de gaten.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies