Vak: Studieloopbaanbegeleiding Stage credits: 1

Vakcode
TPVH2SLBST
Naam
Studieloopbaanbegeleiding Stage
Studiejaar
2019-2020
ECTS credits
1
Taal
Nederlands
Coördinator
L. Schuringa
Werkvormen
  • Intervisie
Toetsen
  • Reflectieopdracht - Opdracht

Leeruitkomsten

Reflectief vermogen (leeruitkomst 12).

Niveau per leeruikomst:
LO 12 = verdiepend

Cursusleeruitkomst:
1. De student legt drie intervisiemethoden uit en past minimaal twee methodes toe in een intervisiegroep bestaande uit collega-studenten.
2. De student analyseert in een intervisiegroep casuïstiek vanuit de beroepspraktijk (stage).
3. De student analyseert individueel casuïstiek vanuit de beroepspraktijk (stage).

Inhoud

Intervisie (professioneel werken - reflectief vermogen)
Tijdens de stage bestaat het programma van studieloopbaanbegeleiding uit het volgen van intervisie. Dit wordt driemaal georganiseerd in de 20 weken durende stageperiode. De bedoeling van deze intervisiebijeenkomsten is dat de studenten van elkaar leren en leren hoe ze van elkaar kunnen leren door middel van intervisie. Tijdens de eerste intervisiebijeenkomst maakt de student kennis met meerdere intervisiemethoden, maakt afspraken met de intervisiegroep en past één intervisiemethode toe. De eerste bijeenkomst wordt begeleid door een docent. De tweede intervisiebijeenkomst wordt door de groep zelf geregisseerd en hierin worden twee casussen doorgenomen met verschillende intervisiemethoden. Deze tweede bijeenkomst wordt bijgewoond door een docent, die helpt en bijstuurt waar nodig. De derde bijeenkomst wordt in zijn geheel door de groep zelf geregisseerd. 
De casuïstiek die tijdens de bijeenkomsten wordt ingebracht bestaat uit casussen ingebracht door de stagiaires zelf. Zij brengen elk een persoonlijk en stage-gerelateerd vraagstuk in en leggen aan de hand van deze situatie een vraag voor aan hun intervisiegroepsgenoten. De groepsgenoten bevragen de inbrenger met behulp van een aangereikte of zelfgekozen intervisiemethode. Naar aanleiding van de bijeenkomst zal iedere student individueel onderzoeken wat hij van de ingebrachte casuïstiek (en wat hierover besproken is) kan leren en wat hij hier zelf mee gaat doen. Het zelfinzicht wordt zo vergroot. De student legt dit vervolgens vast in een verslag.
De beoordeling van SLB tijdens stage geschiedt op basis van de actieve deelname aan de intervisiebijeenkomsten en kwaliteit van de bijbehorende verslagen van de intervisiebijeenkomsten.

Studieloopbaanbegeleiding
De student kan op eigen of verzoek van de studieloopbaanbegeleider in gesprek gaan over de studievoortgang en de (studie)loopbaan. De opleiding raadt regelmatig, via intranet, workshops of begeleidingstrajecten rondom solliciteren, netwerken en profileren aan.

Aan SLB stage zit een programma en beoordeling (en 1 EC) verbonden.
 
Bijzonderheden:
Houd voor indeling in intervisiegroepen en inlevermomenten Blackbaord en OnStage in de gaten.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies