Vak: Studieloopbaanbegeleiding Jaar 2 Semester 2 credits: 1

Vakcode
TPVH7SLB2
Naam
Studieloopbaanbegeleiding Jaar 2 Semester 2
Studiejaar
2019-2020
ECTS credits
1
Taal
Nederlands
Coördinator
E. Westerkamp
Werkvormen
  • Individueel
  • Opdracht
  • Werkcollege
Toetsen
  • Portfolio - Portfolio assessment

Leeruitkomsten

Ondernemend werken (leeruitkomst 9), Reflectief vermogen (leeruitkomst 12)


Niveau per leeruitkomst
Verdiepend


Cursusleeruitkomsten
Professioneel werken, reflectief vermogen
  1. (blok 1.1) De student formuleert aan het begin van het schooljaar persoonlijke leerdoelen, gebaseerd op de competenties van het Groninger competentieprofiel. De student beschrijft dit progressiegericht aan de hand van een aantal structurerende vragen. Aan het eind van blok 1.4 schrijft de student hierover een reflectie van maximaal twee A4 en neemt deze op in het grade center.
  2. (blok 1.2) De student zoekt vijf voor de student passende vacatures en beschrijft waarom deze hem aanspreekt. De student koppelt de inhoud van de vacatures aan de competenties uit het Groninger competentieprofiel. De uitkomst hiervan neemt de student op in het grade center.
  3. (blok 1.4) De student evalueert de leerdoelen zoals door hemzelf opgesteld in Blok 1. Dit gebeurt middels de STARR methode en neemt deze op in het grade center.
Ondernemend werken, netwerken
  1. (blok 1.1) De student bezoekt individueel de stagemarkt, georganiseerd door de opleiding Toegepaste Psychologie, en gaat actief in gesprek met minstens drie organisaties. Op deze manier verkrijgt de student een beter beeld van de “arbeidsmarkt”, en creëert een eventueel netwerk. Deze bevindingen verwerkt de student in het grade center. 
  2. (blok 1.2) De student bezoekt in blok 1.2 in drietallen een TP-stagiaire op de werkplek om zodoende een beeld te krijgen van de dagelijkste TP-werkzaamheden. Hier schrijft de student een verslag van maximaal één A4 over en neemt deze op in het grade center.
  3. (blok 1.3) De student interviewt in blok 1.3 individueel een persoon uit het werkveld. Op deze manier vergroot de student de kennis en interesse over het werkveld ook met als doel een gerichte keuze te kunnen maken voor een route in het eerste keuzesemester van het derde studiejaar. Hier schrijft de student een verslag over van maximaal éé A4 en neemt deze op in het grade center.

Inhoud

In jaar 2 ligt de focus van SLB steeds meer op professioneel handelen, zelfstandigheid en het maken van keuzes voor de toekomst. De student krijgt feedback en ontvangt begeleiding bij het leren reflecteren op verworven competenties, behaalde studieresultaten en zo nodig op persoonlijkheidskenmerken. Hij krijgt ondersteuning bij het zoeken naar oplossingen voor studieproblemen, wordt gestimuleerd om zijn kwaliteiten optimaal in te zetten en ontvangt gefundeerd studieadvies. Het tweede jaar ontvangt de student individuele studieloopbaanbegeleiding in de vorm van minimaal 2 gesprekken. De studieloopbaanbegeleiding en planning wordt verder vorm gegeven in informatiebijeenkomsten en werkcolleges. De student moet aan het eind van dit jaar in een gesprek kunnen aantonen, dat hij/ zij in staat is om op reflectieve wijze zich professioneel te ontwikkelen binnen het competentiegericht onderwijs.
In het kader van beroepenoriëntatie volgt de student ook diverse onderdelen. De student bezoek in het studiejaar de stagemarkt om meer zicht te krijgen op stage mogelijkheden en het werkveld van de Toegepast Psycholoog. Doel hiervan is ook de student meer zicht te geven op de keuzes die gemaakt moeten worden in jaar 3. De student bezoekt in periode 2 een stagiaire tp op de werkplek. Studenten krijgen op deze wijze een beter beeld van de praktijk van een stagiaire. In deze periode zoekt de student ook vijf vacatures naar eigen interesse die een passen bij de functie van een toegepast psycholoog. In periode 3 gaat de student met drie medestudenten het werkveld in waar een interview wordt afgenomen met een professional in een van de rollen die een toegepast psycholoog kan vervullen. Aansluitend wordt hierop een reflectieverslag geschreven en kijkt de student terug op de competentie professioneel werken. 
 

Bijzonderheden:
Voor de omschrijving van Actieve Participatie, zie SHL.
 
 
 
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies