Vak: Assessmentadvies aan organisaties credits: 5

Vakcode
TPVH9TIO
Naam
Assessmentadvies aan organisaties
Studiejaar
2019-2020
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
D.E. van der Honing
Werkvormen
  • Gastcollege
  • Hoorcollege
  • Opdracht
  • Projectonderwijs
Toetsen
  • Projectopdracht - Opdracht

Leeruitkomsten

Beoordelen van gedrag (leeruitkomst 1), Ondernemend werken (leeruitkomst 9), Interdisciplinair en (internationaal) samenwerken (leeruitkomst 10), Helder redeneren (leeruitkomst 14)


Niveau per leeruitkomst:
Verdiepend


Cursusleeruitkomsten:
Ondernemend werken
Voor deze cursus betekent dit dat de student in de functie van junioradviseur (onder begeleiding van een senioradviseur) inschat waar zijn/haar professionele deskundigheid als Toegepast Psycholoog van waarde kan zijn voor vraagstukken op het vlak van ‘beoordelen van gedrag/ assessen’. Op proactieve, zelfverzekerde en resultaatgerichte wijze komt de student middels een heldere analyse en verwoording van de vraag tot een advies of interventie.

Na afloop van deze cursus als lid van een team junior adviseurs:
1. Presenteert de student zichzelf zelfverzekerd aan de externe opdrachtgever.
2. Formuleert de student de adviesvraag van de organisatie door de opdrachtgever op relevante aspecten te bevragen en verwerkt de student deze in een passend (bij de voorwaarden en wensen van de opdrachtgever) adviestraject-/ voorstel.
3. Maakt en onderhoudt de student contact met relevante personen binnen en buiten de organisatie van de opdrachtgever om af te stemmen en te voldoende aan de wensen en voorwaarden die de opdrachtgever aan het adviesproduct stelt.
4. Overtuigt de student zowel de senior adviseur als de externe opdrachtgever(s) in een schriftelijk product en een presentatie van de meerwaarde van het advies.

Beoordelen van gedrag
Na afloop van deze cursus als lid van een team junior adviseurs:
5.Onderbouwt de student het advies en/of product op relevante, kwalitatief hoogwaardige bronnen.

Professioneel werken - Interdisciplinair en (internationaal) samenwerken
Na afloop van deze cursus als lid van een team junior adviseurs:
6. Draagt de student zowel inhoudelijk als sociaal-communicatief constructief bij aan de samenwerking met zowel de collega-adviseurs, de senior adviseur en andere betrokkenen. 

Inhoud

In dit programma wordt in projectgroepen een opdracht uitgevoerd die betrekking heeft op het adviseren van een organisatie met betrekking tot assessment (gedragsbeoordelings) vraagstukken. De studenten mogen zelf (beperkt) kiezen op welk werkterrein de organisatie actief is. De keuze voor het juiste instrumentarium (gebaseerd op wetenschappelijke/professionele informatie) voor de behoefte van de opdrachtgever en inbedding en acceptatie in de bestaande bedrijfsvoering en personeelsbeleid, zijn belangrijke beoordelingsaspecten.
 
Bijzonderheden:
In dit programma voeren de studenten bij "echte" opdrachtgevers met "echte" adviesvragen hun opdracht uit.
De toets van Testgebruik 1: vragenlijstgebruik uit jaar 1.3 dient behaald te zijn om als student de EC's voor deze cursus te mogen ontvangen. Indien de toets nog niet behaald is (in afwachting van resultaten) kan de student wel deelnemen aan het project, maar recht op EC's heeft de student pas als de toets bij de kans in blok 1.3 voldoende blijkt te zijn gemaakt.

Op het groepscijfer wordt variatie gemaakt door middel van peer-assessment. Studenten beoordelen elkaar op vooraf opgestelde criteria en daardoor kan variatie in het individuele eindcijfer (afwijkend van het ontvangen groepscijfer) ontstaan.
 
  
 
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies