Vak: Arbeidsmarkt en Arbeidsbemiddeling B credits: 2

Vakcode
TPVM19WERK4B
Naam
Arbeidsmarkt en Arbeidsbemiddeling B
Studiejaar
2019-2020
ECTS credits
2
Taal
Nederlands
Coördinator
A.J. Boeve
Werkvormen
  • Gastcollege
  • Hoorcollege
  • Werkcollege
Toetsen
  • Opdracht - Opdracht

Leeruitkomsten

Na afloop van de gehele minor is de student in staat een adequate match te maken tussen de vraag naar arbeid van de werkgever en het arbeidsaanbod vanuit werklozen en werkenden.

Cursusleeruitkomsten

Communicatieve vaardigheden
  • De student wisselt op een toegankelijke wijze informatie uit met de individuele werkgevers/werkzoekenden en groepen, formele en informele (partner) organisaties, andere professionele disciplines en relevante beleidspartijen over de voortgang van activiteiten en de factoren die daarop van invloed zijn. Verder formuleert hij ingewikkelde zaken kernachtig en weet woorden trefzeker te kiezen.

Coachen
  • De student geeft sturing aan individuele mensen of aan een groep in het kader van de verdere ontwikkeling, passend bij de (werk)situatie. Hij kan mensen vanuit verschillende doelgroepen beïnvloeden in hun gedrag door stelselmatig terug te koppelen, samen met hen oorzaken van successen en falen na te gaan, mogelijkheden tot verbetering te onderzoeken en verder aanwijzingen te geven en of advies te geven.

Probleemanalyse
  • De student signaleert problemen, herkent belangrijke informatie, zoekt relevante informatie en legt verbanden tussen de gegevens. Spoort mogelijke oorzaken van problemen op en zoekt naar ter zake doende gegevens.

Besluitvaardigheid
  • De student kan op basis van vergaarde informatie en kennis adequate beslissingen nemen.

Plannen en Organiseren
  • De student formuleert heldere doelstellingen en resultaten en is er actief op gericht om deze te behalen.

Netwerken
  • De student bouwt een netwerk van (in)formele contacten op die voor hemzelf en/of de integrale opdracht functioneel is of kan worden.

Inhoud

De afgelopen jaren is er veel veranderd op het gebied van arbeidsparticipatie en de bevordering daarvan. Vele (ingrijpende) veranderingen in het nationale en internationale beleid ten aanzien van arbeid en het Socialenzekerheidsrecht hebben geleid tot grote wijzigingen. Daarnaast zijn er ook veranderingen geweest in de verhoudingen tussen overheid en sociale partners over het te voeren arbeidsmarktbeleid.
In de functie van werkcoach, bemiddelaar of re-integratieadviseur  heeft de student kennis van de arbeidsmarkt nodig: hoe ziet de arbeidsmarkt anno nu er uit, welke partijen bewegen zich op de markt, waar liggen kansen, waar vind men banen, hoe zoekt men, hoe presenteren werkgevers zich en welke methoden en instrumenten zet men in.
 
In deze cursus wordt aandacht besteed aan de huidige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt o.b.v. actuele bronnen. Daarnaast komen diverse methoden en instrumenten t.b.v. intake/diagnose en begeleiding en de wijze van werkgeversbenadering aan bod.
Kennis  van de arbeidsmarkt in een regio waarbij het helder is waar de groeikansen liggen en waar investeringen om mensen naar werk te begeleiden kansrijk, of mogelijk kansloos zijn. Studenten onderzoeken de arbeidsmarkt in een bepaalde regio en een bepaalde sector, op basis van recente bronnen en informatie.
 
Deel Arbeidsmarktbeleid bestaat uit 4 werkcolleges (3 EC) en wordt getoetst met een individuele opdracht (analyse) voor arbeidsmarktbeleid. Deel Arbeidsbemiddeling bestaat uit 3 werkcolleges arbeidsbemiddeling (2EC) en wordt getoetst middels een schriftelijk tentamen (casussen) voor arbeidsbemiddeling.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies