Vak: Interviewen en Observeren credits: 2

Vakcode
TPVP15IOB
Naam
Interviewen en Observeren
Studiejaar
2019-2020
ECTS credits
2
Taal
Nederlands
Coördinator
R.F. Boerrigter
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • Assessment - Assessment
  • Instaptoets - Computer, organisatie tentamenbureau

Leeruitkomsten

Beoordelen van gedrag (leeruitkomst 1), Beoordelen van gedrag (leeruitkomst 2), Beïnvloeden van gedrag (leeruitkomst 4), Praktijkgericht onderzoeken (leeruitkomst 7), Reflectief vermogen (leeruitkomst 12), Ethisch sensitieve handelswijze (leeruitkomst 13),Helder redeneren (leeruitkomst 14)

Niveau per leeruitkomst:
Inleidend.


Cursusleeruitkomst:

Voor de cursus ‘Interviewen en Observeren’ zijn de volgende specifieke leeruitkomsten opgesteld:
 
  1. De student organiseert, regisseert en voert aan het eind van de cursus zelfstandig in een toetssituatie een half-gestructureerd interview uit. Dit gebeurt met een medestudent om ten behoeve van onderzoek, assessment of coachingstraject relevante informatie te verzamelen. 
  2. De student voert aan het eind van de cursus zelfstandig in een toetssituatie een vraaggesprek met een medestudent. Dit gebeurt vanuit een aandachtige, nieuwsgierige, niet-oordelende (ANNO) houding om ten behoeve van onderzoek, assessment of coachingstraject betrouwbare informatie te verzamelen.” 
  3. De student organiseert regisseert aan het eind van de cursus zelfstandig in een toetssituatie een oefensituatie of rollenspel met een medestudent. Hierbij voorziet de student de ander met een sensitief kritische houding van adequate feedback, zodat het leren van een andere deelnemer gefaciliteerd wordt.”  
  4. De student observeert vanuit de ORCWE methode ( Observeren, Registeren, Classificeren, Waarderen, Evalueren) aan het eind van de cursus zelfstandig in een toetssituatie een interview met een medestudent. Hij vormt hierbij een oordeel over het interviewgedrag van de medestudent om feedback te geven.5.
  5. De student bestudeert theorie over Interviewen en Observeren en wordt hier halverwege de cursus over getentamineerd. Bij een Voldoende wordt de theorie aan het eind van de cursus getoetst in de praktijk middels een assessment

Inhoud

De onderdelen interviewen en observeren komen in verschillende programma’s  tijdens de opleiding TP aan de orde. Bij het programma Interviewen en Observeren leer je basisvaardigheden die in de andere vakken ingezet en verdiept kunnen worden. Zo hangt in periode 1 het programma nauw samen met het project ‘Kijken, vragen, onderzoeken’ (KVO). Vaardigheden die tijdens Interviewen en Observeren aangeleerd worden, gebruik je in het project KVO om met behulp van interviews de benodigde informatie te verzamelen. Het vak Interviewen en Observeren behandelt vaardigheden waar in periode 4 bij het vak  Psychologische Gespreksvoering op voortgeborduurd. Bij het “Interview” gedeelte wordt de structuur van een gesprek, het stellen van verschillende soorten vragen en een actieve luisterhouding geleerd.Interviewvaardigheden komen daarnaast ook in het tweede jaar aan de orde bij bijvoorbeeld Gespreksvoering II en Oplossingsgericht coachen en bij verschillende projecten.Het Observeren gedeelte behandelt vaardigheden die o.a. terug komen bij de cursus Assessmentpychologie in blok 3. Het gaat hier om het leren van gestructureerd observeren en geven van feedback op gedrag.


Bijzonderheden
Na het volgen van de cursus ‘Interviewen en Observeren’ worden je 2 EC toegekend wanneer is gebleken dat je actief aan de cursus hebt geparticipeerd en dat je in het assessment aan het einde van periode 1 kunt laten zien dat je de drie leeruitkomsten in voldoende mate hebt gerealiseerd.
Een voldoende beoordeling op de actieve participatie is een voorwaarde om mee te mogen doen aan het assessment aan het einde van het blok. Actief participeren houdt in dat je:
• dat je de theorie voldoende hebt bestudeerd. In week 1.4 wordt jouw kennis over de verplichte literatuur (Basisboek Interviewen) getoetst door middel van een digitaal aangeboden toets met 44 juist/onjuist vragen. Wanneer je deze toets niet voldoende scoort, kun je herkansen in week 1.8 met een soortgelijke toets met andere vragen. In de derde lesweek (kalenderweek 39; week 1.4 van het rooster) vind je één uur ingepland in één van de computerlokalen van de Marie KamphuisBorg. Op BB vind je in de map  ‘Ondersteunende materialen’ een document met de toets instructie, waarin opgenomen een aantal voorbeeldvragen van de theorietoets.
• De huiswerkopdrachten “reflectiefilmpjes” gemaakt en ingeleverd hebt

Daarnaast is er geen aanwezigheidsplicht voor het vak I&O.
Wij verwachten uiteraard wel van je dat je:
• constructief aanwezig bent bij de practicumbijeenkomsten; De cursus I&O is een voorbereidend vak voor de cursus ‘Psychologische Gespreksvoering’  in blok 4.
• dat je je huiswerkopdrachten wekelijks maakt en de lessen voorbereidt
• dat je de reflectie-opdrachten tweewekelijks maakt.
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies