Vak: Testgebruik I: vragenlijstgebruik credits: 3

Vakcode
TPVP15PTVG
Naam
Testgebruik I: vragenlijstgebruik
Studiejaar
2019-2020
ECTS credits
3
Taal
Nederlands
Coördinator
D.E. van der Honing
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Individueel
  • Opdracht
  • Practicum / Training
Toetsen
  • Actieve participatie - Actieve participatie
  • Schriftelijk tentamen - Schriftelijk, organisatie tentamenbureau

Leeruitkomsten

Beoordelen van gedrag (leeruitkomst 1), Beoordelen van gedrag (leeruitkomst 2), Beoordelen van gedrag (leeruitkomst 3), Interdisciplinair en (internationaal) samenwerken (leeruitkomst 10), Ethisch sensitieve handelswijze (leeruitkomst 13), Helder redeneren (leeruitkomst 14)


Niveau per leeruitkomst:
Leeruitkomst 1-3 Deels inleidend, deels verdiepend
Leeruitkomsten 10, 13 en 14 inleidend


Cursusleeruitkomst:
1. op basis van een in casusvorm weergegeven eenvoudige beroepssituatie de vraag vanuit de cliënt of opdrachtgever analyseren en de belangrijkste onderwerpen afleiden die je, in de rol van loopbaanpsycholoog, in het psychologisch onderzoek gaat meten
2. op basis van de geanalyseerde casus uit de (door de opleiding beschikbaar gestelde) testen en vragenlijsten afleiden welke instrumenten ingezet dienen te worden.
3. uitleggen waarom het belangrijk is om het specifieke instrument in te zetten door, logisch opgebouwd en in duidelijke taal, te benoemen wat de test meet en voor welk aspect uit de casus dit belangrijke informatie oplevert
4. de instructies/de te nemen stappen voor het verwerken van ingevulde vragenlijsten tot betekenisvolle scores, volgens de voorschriften uit de handleidingen en hoorcolleges, uitvoeren.
5. uit de betekenisvolle scores belangrijke resultaten, voor het  beantwoorden van de onderzoeksvraag, onderscheiden van niet belangrijke resultaten.
6. door middel van het koppelen van de belangrijkste resultaten aan de onderzoeksvraag conclusies trekken
7. op basis van de getrokken conclusies de vraag beantwoorden door middel van het, logisch opgebouwd en in duidelijke taal, geven van een advies of interventie

Inhoud

In deze cursus gaat het om het maken van keuzes voor het samenstellen van een ‘testopzet’ op basis van vragen van cliënten (in een casus) en het op een correcte en gestandaardiseerde wijze scoren en interpreteren van testen. De vragen liggen op het vlak van te maken school- , studie- en loopbaankeuzes.

Tijdens de trainingen wordt er geoefend met het scoren en interpreteren van testresultaten en worden er eenvoudige advies- en onderzoeksvragen beantwoord. Tijdens thuiswerkopdrachten dient er uitgebreider op het beantwoorden van de (complexer wordende) vraagstelling te worden ingegaan. De eindopdracht (de toets/assessment) is een digitale vaardigheidstoets.



Bijzonderheden:
Bij NIET halen van de actieve participatie is er geen recht op deelname aan de toets en dient de gehele cursus opnieuw gevolgd te worden.
Bij niet halen van de toets is het mogelijk alleen de toets volgend jaar te maken. Aangeraden wordt echter wederom de practica te volgen. Halen van de toets is VOORWAARDE om officieel (met EC-recht) deel te mogen nemen aan de integrale leerlijn Assessmentadvies aan organisaties in jaar 2 blok 4.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies