Vak: Assessmentpsychologie II credits: 3

Vakcode
TPVP17ASSPSY2
Naam
Assessmentpsychologie II
Studiejaar
2019-2020
ECTS credits
3
Taal
Nederlands
Coördinator
L. Schuringa
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Opdracht
  • Werkcollege
Toetsen
  • Projectopdracht - Opdracht

Leeruitkomsten

Beoordelen van gedrag (leeruitkomst 1), Beoordelen van gedrag (leeruitkomst 2), Beoordelen van gedrag (leeruitkomst 3), Toepassen van de Psychologische body of knowledge (leeruitkomst 8), Ondernemend werken (leeruitkomst 9).


Niveau per leeruitkomst
Inleidend


Cursusleeruitkomsten
  1. De student regelt in groepsverband een kandidaat van buiten de opleiding Toegepaste Psychologie en minimaal 17 jaar oud om in blok 1.4 het assessment bij af te nemen.
  2. De student past, in groepsverband en onder begeleiding van een docent, de selectie-instrumenten criteriumgericht interview, psychologisch test en simulaties toe op een door te studenten zelf te werven kandidaat.
  3. De student verwerkt en interpreteert, in groepsverband en onder begeleiding van een docent, de uitkomsten van het assessment en verbindt een conclusie aan de geschiktheid van de kandidaat om het eerste jaar van de opleiding Toegepaste Psychologie succesvol te kunnen doorlopen.
  4. De student vat, in groepsverband en onder begeleiding van een docent, de resultaten van het assessment samen in een assessmentrapport.
  5. De student gaat individueel op gepaste wijze om met de vertrouwelijke informatie van de kandidaat. Dit houdt in dat de student laat zien volgens de volgende uitgangspunten te kunnen werken: gelijke behandeling, verantwoordelijkheid, vertrouwelijkheid, rolintegriteit en kwaliteit (Rothfusz, 2015).
  6. De student laat zien dat hij op een professionele en constructieve manier kan samenwerken met medestudenten, docent(en) en kandidaat.
  7. De student onderbouwt beweringen aan de hand van gepaste bronvermelding.
  8. De student geeft competentiegericht feedback aan zijn medestudenten aan de hand van concrete gedragsvoorbeelden.

Inhoud

De student stelt een assessmentdraaiboek op aan de hand van de gemaakte onderdelen behorende bij de cursus Assessmentpsychologie I. In werkcolleges wordt geoefend met de uitvoering van het assessmentprogramma. Studenten passen het assessmentdraaiboek toe op een voor elkaar te regelen kandidaat (een havist, mbo-student of een studie-switcher die daadwerkelijk de opleiding zou willen starten). De resultaten van dit assessment worden terugkoppeld in een assessmentrapport. De verschillende onderdelen van het rapport worden tussentijds, op basis van afspraken met de betreffende docent, van feedback voorzien en besproken in de coaching. Het assessmentrapport wordt na goedkeuring door de docent overhandigd aan de kandidaat. Tijdens de coaching is er tevens aandacht voor het aanleren van individueel assessen. Dit houdt in dat de student tijdens de coachingsmomenten aantoont dat hij projectgroepgenoten kan voorzien van competentiegericht feedback. Dit doet hij door concrete en recente gedragsvoorbeelden van de projectgroepgenoten te koppelen aan een competentie uit de competentieset van Seegers.

Bijzonderheden
Regels omtrent actieve participatie staan in de SHL.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies