Vak: Proces- en probleemanalyses credits: 2

Vakcode
TPVP17PPA
Naam
Proces- en probleemanalyses
Studiejaar
2019-2020
ECTS credits
2
Taal
Nederlands
Coördinator
M. Kingma
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • Actieve participatie - Actieve participatie
  • Projectopdracht - Opdracht

Leeruitkomsten

 
Praktijkgericht onderzoeken (leeruitkomst 7), Ondernemend werken (leeruitkomst 9), Kritisch brongebruik (leeruitkomst 11), Helder redeneren (leeruitkomst 14)

Niveau
Inleidend
 
Cursusleeruitkomsten
 
In groepsverband: 

- beschrijft de student op systematische wijze een psychologisch praktijkprobleem aan de hand van een model en komt daarmee tot een heldere probleemstelling en eindvariabele. (Praktijkgericht onderzoek) 

- beschrijft de student naar aanleiding van de probleemstelling op een duidelijke en verantwoorde wijze hoe het psychologische praktijkprobleem geanalyseerd wordt. (Praktijkgericht onderzoek) 

- verklaart de student (on)gewenst gedrag door het psychologische praktijkprobleem te koppelen aan wetenschappelijke literatuur en psychologische theorieën. (Praktijkgericht onderzoek) 

- verwerkt de student de verklaringen voor het (on)gewenste gedrag in een procesmodel en licht deze toe. (Praktijkgericht onderzoek) 

Individueel:

- benoemt de student kansen voor het beïnvloeden van het (on)gewenste gedrag en adviseert wat voor type interventie ingezet kan worden om minimaal één verklaring uit het procesmodel te beïnvloeden. (Ondernemend werken)

Inhoud

Gedurende deze cursus leren studenten om aan de hand van wetenschappelijke literatuur en theorieën uit verschillende richtingen van de psychologie (bijv. sociale psychologie, gezondheidspsychologie, arbeids- en organisatiepsychologie etc.), een praktijkprobleem dat te maken heeft met (on)gewenst gedrag te analyseren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het werkmodel van Buunk en Dijkstra (2014). Studenten leren een probleembeschrijving en een procesmodel te maken bij een probleem uit de praktijk. Op gestructureerde wijze leren de studenten het probleem overzichtelijk in kaart te brengen. Ook leren studenten welke methoden en technieken gebruikt kunnen worden om de factoren van het gedrag te beïnvloeden.

 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies