Vak: Assessmentpsychologie I credits: 3

Vakcode
TPVP18ASSPSY1
Naam
Assessmentpsychologie I
Studiejaar
2019-2020
ECTS credits
3
Taal
Nederlands
Coördinator
L. Schuringa
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Intervisie
  • Werkcollege
Toetsen
  • Projectopdracht - Opdracht
  • Schriftelijk tentamen - Schriftelijk, organisatie tentamenbureau

Leeruitkomsten

Beoordelen van gedrag (leeruitkomst 1), Beoordelen van gedrag (leeruitkomst 2), Beoordelen van gedrag (leeruitkomst 3), Toepassen van de Psychologische body of knowledge (leeruitkomst 8), Ondernemend werken


Niveau per leeruitkomst
Inleidend


Cursusleeruitkomsten
  1. De student reproduceert individueel de benodigde theorie over assessmentpsychologie uit Seegers (2006) en Verhoeven (2014).
  2. De student organiseert in groepsverband een interview met een tweedejaars student Toegepaste Psychologie over de kritieke incidenten in deze opleiding.
  3. De student voert, in groepsverband en onder begeleiding van een docent, een kritieke-incidenten-analyse uit naar aanleiding van de vraag van een fictieve opdrachtgever.
  4. De student stelt, in groepsverband en onder begeleiding van een docent, een competentieprofiel op wat voortvloeit uit de kritieke-incidenten-analyse en aansluit bij de vraag van de fictieve opdrachtgever.
  5. De student bereidt , in groepsverband en onder begeleiding van een docent, een assessment voor om de competenties uit het opgestelde competentieprofiel meetbaar te maken via de selectie-instrumenten criteriumgericht interview, psychologische test en simulaties.
  6. De student laat zien dat hij op een professionele en constructieve manier kan samenwerken met medestudenten, docent(en) en kandidaat.
  7. De student onderbouwt beweringen aan de hand van gepaste bronvermelding.

Inhoud

Studenten ontwerpen in projectgroepen van ongeveer vijf personen een assessment. Het assessment wordt opgesteld in opdracht van een fictieve opdrachtgever. De vraag van de opdrachtgever is een assessment te ontwerpen ten behoeve van selectie (in dit geval voor toelating tot een opleiding). Er bestaat een duidelijke relatie met de cursussen Assessmentpsychologie II, Testgebruik I, Interviewen en observeren, Gespreksvoering en de route Arbeid & Organisatie. De projectopdracht bestaat uit verschillende deelopdrachten die gedurende de cursus worden opgeleverd en die tussentijds worden beoordeeld. Daarnaast maakt iedere student individueel een MC-toets over de opgegeven literatuur. De MC-toets en alle deelopdrachten moeten voldoende zijn om de EC's toegekend te krijgen.
De deelproducten monden uit in een Assessmentdraaiboek dat gebruikt zal worden in blok 1.4 tijdens Assessmentpsychologie II.


Bijzonderheden:
Regels omtrent actieve participatie staan in de SHL.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies