Vak: Studieloopbaanbegeleiding 2 Jaar 1 Semester 2 credits: 1

Vakcode
TPVP2SLB2
Naam
Studieloopbaanbegeleiding 2 Jaar 1 Semester 2
Studiejaar
2019-2020
ECTS credits
1
Taal
Nederlands
Coördinator
M.I. Wolthuis
Werkvormen
  • Individueel
  • Opdracht
  • Werkcollege
Toetsen
  • Portfolio - Portfolio assessment

Leeruitkomsten

Reflectief vermogen (leeruitkomst 12)
Ondernemend werken (leeruitkomst 9)


Niveau per leeruitkomst
Inleidend


Cursusleeruitkomst:
De leeruitkomsten bij SLB jaar 1 zijn de volgende:

Professioneel werken , reflectief vermogen
  1. De student reflecteert samen met medestudenten in blok 1.2 en met de studieloopbaanbegeleiding in blok 1.4, middels een voorgelegd format op zijn/haar eigen ontwikkeling op de competenties uit het Groninger competentieprofiel van de toegepast psycholoog.
  2. De student past (indien nodig) zijn eigen studievaardigheden/studeren aan nadat hij gereflecteerd heeft op zijn eigen studievaardigheden en hij heeft overlegd met medestudenten, een studiecoach en/of de studieloopbaanbegeleider.
Ondernemend werken, profileren
  1. De student herkent het Groninger competentieprofiel van de toegepast psycholoog (GCTP) nadat hij/zij dit profiel voorgelegd heeft gekregen door de studieloopbaanbegeleider.
  2. De student laat zien hoe hij/zij zichzelf het eerste studiejaar heeft ontwikkeld op de competenties ‘ondernemend werken’ en ‘professioneel werken’ uit het Groninger competentieprofiel van de toegepast psycholoog in een daarvoor aangeleverd format.
Netwerken, creativiteit
  1. De student geeft voorbeelden van de beroepspraktijk van een toegepast psycholoog. Dit doet de student naar aanleiding van een interview in groepsverband met een persoon uit het werkveld en eventueel aanvullend het bijwonen van lezingen van personen uit het werkveld die een beroep uitoefent die uitgevoerd zou kunnen worden door een toegepast psycholoog. 

Inhoud

In het eerste jaar van de studie Toegepaste Psychologie ligt de nadruk op oriëntatie van studie en beroep. De belangrijkste vraag in het propedeusejaar is of de studie Toegepaste Psychologie bij de student past. Bijbehorende vragen aan de student zijn: Waarom heb je voor deze studie gekozen? Wat maakt dat je toegepast psycholoog wilt worden? Hoe ziet jouw (studie)omgeving eruit? En welke invloed heeft deze op je? Wat zijn jouw gedachten over het werkveld van een toegepast psycholoog.

De antwoorden op deze vragen worden duidelijker doordat de student tijdens de eerste blokken van het schooljaar bezig gaat met deze vragen; In welke context werkt een toegepast psycholoog? Met welke mensen en doelgroepen werkt hij/zij? Welke middelen gebruikt hij/zij hiervoor? Wanneer is een psycholoog nodig/ gewenst?

Later in het schooljaar zal het gaan over welk gedrag een Toegepast Psycholoog idealiter laat zien binnen diezelfde context. Hoe stel je jezelf professioneel op? Hoe wil je gezien worden als toegepast psycholoog? Deze vragen zijn gekoppeld aan de theorie van de Logische Niveaus. Dit is een hulpmiddel bij het reflecteren op bijvoorbeeld bovenstaande vragen.

In de SHL vindt de student meer informatie over de Logische Niveaus. Voor nu is het goed om te weten dat in Jaar 1 de onderste twee niveaus (Omgeving & Gedrag) centraal zullen staan bij SLB jaar 1.

Samenvattend ligt het accent van de studieloopbaanbegeleiding in het eerste studiejaar op de volgende punten:
  • Oriëntatie van studie en beroep
  • Bepaling van de geschiktheid voor studie en beroep
  • De student krijgt feedback en ontvangt begeleiding bij het leren reflecteren op verworven competenties, behaalde studieresultaten en zo nodig op persoonlijkheidskenmerken.
  • Daarnaast krijgt de student ondersteuning bij het zoeken naar oplossingen voor studieproblemen, word de student gestimuleerd om zijn/haar kwaliteiten optimaal in te zetten en ontvang gefundeerd studieadvies.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies