Vak: Belastingrecht credits: 5

Vakcode
FCDH19BR1A
Naam
Belastingrecht
Studiejaar
2020-2021
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
S. van der Ploeg-Hooghiemstra
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • Belastingrecht 1 - Schriftelijk, organisatie tentamenbureau

Leeruitkomsten

  1. De student benoemt het belastingsubject, het belastingobject en de wijze van heffing van de Inkomstenbelasting (winst), Loonbelasting, Omzetbelasting en Vennootschapsbelasting.
  2. De student beoordeelt wanneer inkomsten kwalificeren als winst uit onderneming in de zin van de wet IB en de student berekent de winst uit onderneming in de zin van de wet IB.
  3. Student kent het toepassingsgebied van de Loonbelasting en benoemt in casusposities de kernbegrippen van de Wet LB om tot belastbaarheid te concluderen. Student past de werkkostenregeling toe op een casus.
  4. Student legt de systematiek van de belastbare feiten en de belastingplicht van de wet Omzetbelasting uit.
  5. De student bepaalt of een onderneming belastingplichtig is voor de Vpb.
  6. De student past de wetgeving met betrekking tot de deelnemingsvrijstelling toe.
  7. De student berekent het belastbaar bedrag voor de Vpb.

Inhoud

Het werken binnen en door een organisatie conform de geldende wet- en regelgeving (compliance) is van cruciaal belang. Dit houdt ook in het tijdig en correct doen van aangiftes voor de diverse belastingen waarmee een organisatie te maken heeft. Non-compliance kan ingrijpende (financiƫle en juridische) gevolgen hebben voor de organisatie, bestuurders, werknemers en andere betrokkenen.
Kennis van het Belastingrecht is noodzakelijk om de verplichte informatieverstrekking aan de belastingdienst op orde te hebben.
In dit onderdeel komen de belangrijkste belastingwetten aan de orde waarmee een organisatie te maken heeft. Zo zal er over de behaalde winst Inkomstenbelasting of Vennootschapsbelasting betaald moeten worden. Het realiseren van omzet kan leiden tot Omzetbelastingverplichtingen. Een organisatie die natuurlijke personen opdracht geeft tot werkzaamheden zal daarbij de regelgeving van de Loonbelasting/Premieheffing moeten toepassen.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • School voor Marketing Management en Financieel Economisch Management