Vak: Ondernemingsrecht credits: 5

Vakcode
FCDH19OR1A
Naam
Ondernemingsrecht
Studiejaar
2020-2021
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
-
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • Ondernemingsrecht 1 - Schriftelijk, organisatie tentamenbureau

Leeruitkomsten

  1. De student beschrijft juridische kenmerken van rechtsvormen van organisaties, en past deze toe op een casus.
  2. De student legt voor de BV en NV specifieke onderwerpen uit zoals corporate governance, structuurregeling en beschermingsconstructies.
  3. De student herkent voor de onderneming relevante aspecten van het verbintenissenrecht (overeenkomst, algemene voorwaarden, aansprakelijkheid op grond van onrechtmatige daad) en past deze toe op praktijksituaties van de ondernemer.
  4. De student typeert en waardeert de verhaalsrechten van crediteuren, buiten en binnen een situatie van faillissement van een organisatie.
 

Inhoud

Het werken binnen en door een organisatie conform de geldende wet- en regelgeving (compliance) is van cruciaal belang. Non-compliance kan ingrijpende (financiële en juridische) gevolgen hebben voor de organisatie, bestuurders, werknemers en andere betrokkenen.  
Het  Ondernemingsrecht is een belangrijke tool om de strategie van een organisatie tot uitvoering te brengen. Van belang daarbij is de keuze voor de juridische structuur, de rechtsvorm van de organisatie. Deze keuze heeft gevolgen voor bevoegdheden en aansprakelijkheid. Ook de verhaalsrechten van crediteuren buiten en binnen een faillissement komen aan de orde bij dit studieonderdeel. 
Het juridisch handelen door een organisatie krijgt aandacht door een inleiding in het contracten- en aansprakelijkheidsrecht om daarmee ook zicht te krijgen op de risico’s van dit handelen. 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • School voor Marketing Management en Financieel Economisch Management