Vak: Data-analyse credits: 5

Vakcode
FCDH19QA1A
Naam
Data-analyse
Studiejaar
2020-2021
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
H.M. Moviat
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • Quantitative Analysis 1 - Schriftelijk, organisatie tentamenbureau

Leeruitkomsten

1. Een student typeert variabelen en gegevens. Een student verwerkt verzamelde gegevens uit het economische gebied  door het maken van tabellen en/of verschillende grafieken. Uit een tabel of grafiek trekt een student conclusies.
2A) Een student past de definities/formules van de centrum-maten gemiddelde, mediaan en modus toe op verzamelde economische gegevens en interpreteert de uitkomsten hiervan.
2B) Een student past de definities/formules van de spreidingsmaten standaarddeviatie, range, interkwartielafstand en variatiecoëfficiënt  toe op verzamelde economische gegevens en interpreteert de uitkomsten hiervan.
3. Binnen het economische gebied past een student de basis rekenregels, waaronder voorwaardelijke kansen, toe op kansverdelingen (evt mbv/vanuit kruistabellen). Een student herkent de poisson verdeling en bepaalt (mbv Excel) bijbehorende kansen. Een student onderzoekt of gegevens normaal verdeeld zijn en bepaalt (mbv Excel) bijbehorende kansen.
4. Een student maakt een tijdreeksgrafiek en berekent de bijpassende ‘moving average’ en ‘exponential smoothing’ waarden (mbv Excel) en interpreteert de uitkomsten. Tevens geeft de student aan welke invloed de te kiezen parameters in deze methoden hebben.

Inhoud

Quantitative Analysis (QA) gaat over (basis) technieken om beschikbare gegevens (data) te ordenen, presenteren en analyseren. Dit alles m.b.v. Excel.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • School voor Marketing Management en Financieel Economisch Management