Vak: Financieel Management credits: 5

Vakcode
FCDP18CF1A
Naam
Financieel Management
Studiejaar
2020-2021
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
P. Drent
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Werkcollege
Toetsen
  • Corporate Finance 1 - Schriftelijk, organisatie tentamenbureau

Leeruitkomsten

1. De student benoemt, interpreteert en stelt een investeringsplan, een financieel plan, de beginbalans, een liquiditeit begroting, een resultatenbegroting en de verwachte eindbalans op voor eenvoudige handels-, productie- of dienstverlenende ondernemingen en licht deze overzichten toe. 
2. De student benoemt, interpreteert, berekent en analyseert financiële ratio’s van eenvoudige handels-, productie- of dienstverlenende ondernemingen.  
3. De student benoemt en legt verschillende vermogensvormen uit voor eenvoudige handels-, productie- of dienstverlenende ondernemingen.  
4. De student interpreteert en voert financieel rekenkundige berekeningen uit met betrekking tot sparen, beleggen en leningen.

Inhoud

In dit studieonderdeel krijg je te maken met het financiële gedeelte van een ondernemingsplan. Het gaat daarbij om het maken van een investeringsplan, een financieel plan, liquiditeitsbegrotingen, resultatenbegrotingen en balansen. Daarnaast is er aandacht voor de beoordeling van de financiële structuur van een onderneming aan de hand van kengetallen (ratio’s). Aspecten van de vermogensstructuur worden ook behandeld. Daarnaast komt de financiële rekenkunde aan bod. Het gaat hierbij om calculaties die verband houden met interest, onder andere het kunnen bepalen van eindwaarden en contante waarden van één bedrag en van meerdere bedragen.  
  1. Berekenen en rapporteren financieringsbehoefte, eigen en vreemd vermogen 
  2. Opstellen en presenteren van de financiële overzichten: Balans, Resultatenrekening, etc. 
  3. Financiële ratio’s berekenen, interpreteren en presenteren 
  4. Bereken de kasstromen en maak de kasstroomoverzichten op 
  5. Berekenen en rapporteren NCW van een investeringsscenario’s 
  6. Gevoeligheidsanalyses

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • School voor Marketing Management en Financieel Economisch Management