Vak: Treasury Management credits: 5

Vakcode
FEDH20TMA1A
Naam
Treasury Management
Studiejaar
2020-2021
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
A. Boelkens
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • Treasury Management - Computer, organisatie tentamenbureau

Leeruitkomsten

Programmaleeruikomst (niveau 3) :  
LU 4 :De student adviseert over financiële vraagstukken, rekening houdend met fiscale aspecten en financiële risico’s (Finance, Operations en Reporting). 
 
 
De student kan: 
 
1. kan de risico's van verschillende financiële titels benoemen en meten, kan een verband leggen tussen het verwachte rendement en het risico op een specifieke belegging en kan hierbij een relatie leggen met de moderne portefeuilletheorie en het Capital Asset Pricing Model (CAPM). 
2. kan de factoren die de prijsvorming van opties toelichten en kan voor eenvoudige optieportefeuilles grafisch weergeven wat de relatie is tussen de opbrengsten van de portefeuille en de prijs van de onderliggende waarde. 
3. kan de belangrijkste derivaten en technieken op het gebied van renterisico in bedrijfssituaties toepassen en de financiële gevolgen berekenen. 
4 .kan de belangrijkste derivaten en technieken op gebied van valutarisico in bedrijfssituaties toepassen en de financiële gevolgen berekenen. 

Inhoud

Treasury management heeft ten doel om de financiële randvoorwaarden voor de ontwikkeling van het kernbedrijf en de doelstellingen van de onderneming te creëren en in stand te houden. Belangrijkste aandachtspunten van de treasuryfunctie hierbij zijn de verkrijging en handhaving van toegang tot de financiële markten, optimalisatie van de financiële logistiek (cashmanagement) en de bescherming van het vermogen en het bedrijfsresultaat tegen financiële risico's. Bij toegang tot de financiële markten moet hierbij zowel gedacht worden aan het verkrijgen van noodzakelijke financiering (vraag naar financiële middelen, ofwel het dekken van de vermogensbehoefte) als het uitzetten van overtollige middelen (aanbod van financiële middelen, ofwel het doen van beleggingen)  
Een aantal aspecten van de treasuryfunctie, zoals cashmanagent en het aantrekken van vermogen op de financiële markten komt aan bod binnen het vak Ondernemingsfinanciering (OF). Waar binnen het vak OF de vermogensbehoefte (de vraag) naar financiële middelen veel aandacht krijgt, richt het vak Treasury Management (TM) zich vooral op de aanbodkant van die financiële markten en dan met name op de manier waarop financiële middelen belegd kunnen worden op financiële markten en de toepassing van producten waarmee financiële risico’s kunnen worden afgedekt (derivaten). Het vak TM biedt daarmee een verdieping en een verbreding van de kennis van de financiële markten zoals die in een eerder module is aangeboden in het vak International Finance en Economics 2A.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • School voor Marketing Management en Financieel Economisch Management