Vak: Projectmanagement credits: 2

Vakcode
ITDB16PRM
Naam
Projectmanagement
Studiejaar
2020-2021
ECTS credits
2
Taal
Nederlands
Coördinator
S. Sibum
Werkvormen
  • Gastcollege
  • Hoorcollege
  • Opdracht
Toetsen
  • Project Management - Overige toetsing

Leeruitkomsten

De student:

- kan het hoofdprobleem en corresponderende probleem oorzaken analyseren in een casus op basis van relevante theorie over probleemanalyse.
- kan de eerste twee processen van PRINCE-2 beschrijven op basis van de theorie van PRINCE-2.
- kan de plaats van het businesscaseproces duiden in de eerste twee processen van PRINCE-2 op basis van de theorie van PRINCE-2.
- kan op basis van een casus een sterke en valide businesscase in de vorm van een businesscasedocument creëren, gebruikmakend van de theorie over businesscasemanagement.
- kan in het businesscasedocument de opdrachtgever van een project adviseren over welk alternatief gevolgd zou moeten worden op basis van theorie over businesscasemanagement.
 

Inhoud

In het vak "Projectmanagement" wordt ingezoomd op het traject voordat er überhaupt van een project (d.m.v. de Scrum/PRINCE2-methodiek of een andere projectmanagementmethodiek) sprake is. Dit traject wordt ook wel het businesscasetraject genoemd. Veel (ICT-)projecten mislukken omdat vaak niet van te voren goed nagedacht is over waarom het project uitgevoerd dient te worden en waarom nu (“sense of urgency”).
Voordat een project wordt gestart, is het van groot belang om bij de betrokken stakeholders ondersteuning en begrip te krijgen voor het projectidee om daarmee het besluitvormingstraject te beïnvloeden. Willen we dat het aanstaande project succesvol wordt, dan dienen we alle argumenten (niet-financieel en financieel) tegen elkaar af te wegen waarom we het project nu willen doen en in welke mate het project bijdraagt aan de invulling van de strategie van een organisatie. Het gaat er in het businesscasetraject om het beantwoorden van de “waarom-vraag” (waarom dit project en waarom nu?), de hoofdreden voor het project. Deze zaken worden in een businesscasedocument verwoord.
De student leert dan ook een valide en sterke businesscase (in de vorm van een businesscasedocument) op te stellen op basis van een casus. Tevens leert de student uit welke onderdelen zo’n businesscase bestaat.
De student stelt een businesscase op in een PRINCE2-context (de eerste twee PRINCE2-processen worden behandeld), omdat deze projectmanagementmethodiek de totstandkoming van een businesscase in haar processen ondersteunt.
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Communicatie, Media & IT