Vak: Business Process Management credits: 5

Vakcode
ITDP19BPM
Naam
Business Process Management
Studiejaar
2020-2021
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
S. Sibum
Werkvormen
  • Gastcollege
  • Hoorcollege
  • Opdracht
Toetsen
  • BPM - Overige toetsing

Leeruitkomsten

De student kan:
- knelpunten identificeren in een enkelvoudig bedrijfsproces in een casus vanuit de BPM-theorie. 
- voorstellen maken voor verbetering van enkelvoudige bedrijfsprocessen op basis van de uitkomsten van een simulatie van een enkelvoudig bedrijfsproces.           
- fouten analyseren in enkelvoudige bedrijfsprocessen op basis van BPM-kwaliteitscriteria. 
- simulatiecriteria opstellen ten behoeve van de simulatie van een enkelvoudig bedrijfsproces vanuit de BPM-theorie.  
- kan een enkelvoudig bedrijfsproces opstellen met behulp van een simulatietool. 


 

Inhoud

Elke organisatie realiseert haar lange-termijndoelstellingen. Daartoe voert elke organisatie een keur van activiteiten uit, bijv. software produceren, producten en diensten verkopen, facturen sturen naar klanten. Al die activiteiten dienen gestructureerd en op een bepaalde manier gecombineerd te worden tot zogenaamde "bedrijfsprocessen", die er voor zorgen dat een constante kwaliteit van dienstverlening naar de klant (de output van al die bedrijfsprocessen) gerealiseerd kan worden.  
Een bedrijfsproces kan dan ook gedefinieerd worden als een serie samenhangende activiteiten, die in een organisatie wordt uitgevoerd om specifieke bedrijfsdoelen te behalen. Het realiseren van deze specifieke bedrijfsprocesdoelen draagt op haar beurt weer bij aan het realiseren van de lange-termijndoelstellingen van een organisatie. Bedrijfsprocessen vormen daarnaast een belangrijke laag in de IT-architectuur, waarbij geldt dat informatiesystemen de bedrijfsprocessen ondersteunen. 
 
In dit vak Business Process Management (BPM) leert de student de basiskennis over enkelvoudige bedrijfsprocessen en het verbeteren ervan op een kwalitatieve en kwantitatieve wijze. Daartoe neemt de student kennis van de BPM-levenscyclus, identificeert en analyseert de student bedrijfsprocessen en leert de student bedrijfsprocessen te modelleren op basis van een BPMN-modelleringstaal, met behulp van een modelleringstool.
De student analyseert en verbetert op basis van een gegeven casus een enkelvoudig bedrijfsproces met behulp van een simulatie. Deze simulatie wordt met behulp van een simulatietool uitgevoerd. 
Tenslotte maakt de student kennis met business process intelligence (intelligent gebruik van gegevens die zijn gegenereerd op basis van de uitvoering van een bedrijfsproces).
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Communicatie, Media & IT