Vak: Stage credits: 30

Vakcode
REDH2STG1
Naam
Stage
Studiejaar
2020-2021
ECTS credits
30
Taal
Nederlands
Coördinator
CONVERSIE
Werkvormen
  • Stage, werk
Toetsen
  • Stage - Overige toetsing

Leeruitkomsten

 

Dossier managen

De beginnende beroepsbeoefenaar legt een complex juridisch dossier aan. Hij beheert een dossier-systeem en bewaakt daarmee termijnen van meerdere dossiers. Hij draagt verantwoordelijkheid voor de overdracht van dossiers. Hij verantwoordt de correcte toepassing van wet- en regelgeving.

Leeruitkomsten

1.       De student stelt een complex juridisch dossier samen.

2.       De student werkt adequaat met een cliëntsysteem van de organisatie.

3.       De student plant en bewaakt termijnen en onderneemt acties die daaruit voortvloeien.

4.       De student past de wet- en regelgeving rondom dossiers correct toe (bijv. op gebied van privacy en openbaarmaking).

5.       De student verantwoordt de toegankelijkheid, juistheid, volledigheid en overdraagbaarheid van het dossier. 

Organiseren

De (beginnende) beroepsbeoefenaar HBO-Rechten voert binnen een organisatie juridische werkprocessen effectief en efficiënt uit en stelt verbeteringen voor op gebied van juridische processen of diensten in samenwerking met andere professionals. 

 

Leeruitkomsten

1.       De student houdt rekening met verschillende belangen binnen een organisatie en met de belangen van de omgeving waarin een organisatie opereert en incorporeert die in zijn handelswijze.

2.       De student werkt samen met professionals van andere disciplines.

3.       De student levert in samenspraak met anderen een bijdrage aan organisatieveranderingen die betrekking hebben op de positie van de jurist of op juridische werkprocessen.

4.       De student ontvangt op proactieve wijze feedback van andere professionals en geeft feedback aan andere professionals. De student breidt zijn handelingsrepertoire uit op grond van deze feedback. De student hanteert zelfstandig reflectie als middel om de eigen beroepsontwikkeling te bevorderen en maakt dit inzichtelijk voor derden.

Inhoud

Niveau: gevorderd (3)   
Inhoud:
Tijdens je werk of stage maak je niet alleen kennis met de uitvoerende werkzaamheden in een HBO Rechten gerelateerde organisatie. Maar je kijkt ook verder. Je zult zien dat de organisatie wordt beïnvloed door zowel interne als externe factoren. Beleid en uitvoering ervan dienen hierop te zijn afgestemd en zullen bij tijd en wijle worden aangepast. Het HBO Rechtenwerkveld is in hoge mate afhankelijk van het overheidsbeleid rond wet- en regelgeving, daarmee dus van politieke keuzes die gemaakt worden. Uiteraard spelen andere factoren zoals economische en sociaal-culturele ontwikkelingen een belangrijke rol, maar ook veranderingen,  structuur, cultuur binnen de organisatie zijn van belang voor de wijze waarop de organisatie zich ontwikkelt. Zowel wetgeving evenals omgevingsinvloeden evenals interne ontwikkelingen kunnen aanleiding zijn om de koers van een organisatie aan te passen. Het is goed om daar eens nader onderzoek naar te doen, zodat je inzicht verwerft in de vraag in hoeverre omgevingsinvloeden kansen of bedreigingen bieden voor de organisatie. Interessant is dan te onderzoeken welke interventies hierop ingezet kunnen of moeten worden.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies