Vak: Juridisch Argumenteren 2 credits: 2

Vakcode
REDH6JUA2
Naam
Juridisch Argumenteren 2
Studiejaar
2020-2021
ECTS credits
2
Taal
Nederlands
Coördinator
CONVERSIE
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • Jur. Argumenteren 2 - Opdracht

Leeruitkomsten

Er wordt gewerkt aan de competentie vertegenwoordigen.

Als Bachelor of Laws zul je, naast een omvangrijke juridische kennis, ook over goede argumentatievaardigheden moeten beschikken. Want in de beroepspraktijk zal je vaak bemiddelend moeten optreden in conflictsituaties waarbij verschillende partijen betrokken zijn. Deze partijen hebben verschillende belangen die vaak gebaseerd zijn op meningsverschillen. Meningsverschillen zijn eigenlijk de basis van argumentatie: zonder een verschil van mening heeft argumentatie geen enkel doel.
 
Als Bachelor of Laws zul je op basis van die verschillende standpunten een juiste afweging moeten maken. En soms zul je de belangen van één bepaalde cliënt moeten kunnen verdedigen. Daarbij moet je een pleidooi kunnen houden en deze op een overtuigende manier kunnen voeren. Zodat in een verschil van mening de belangen van jóuw cliënt goed vertegenwoordigd worden. In dit blok leer je bij het onderdeel ‘’Schrijven van een pleitnota en het houden van een pleidooi” hoe je juridische argumenten bij een verschil van mening kan afwegen. Je leert hoe je een pleitnota schrijft en hoe je deze kan verdedigen. Deze module bouwt voort op opdracht twee van de Action Learning, het schrijven van een verzoekschrift of verweerschrift. (Zie de studiehandleiding van de Action Learning.)
 
Specifieke leeruitkomsten
  • De student is in staat een pleidooi te houden op basis van een goed opgebouwde  geschreven pleitnota. 
  • De student is in staat om het pleidooi op een overtuigende, beargumenteerde manier te houden.
  • De student is in staat om goed gefundeerde antwoorden te geven op de vragen van de rechter.
 

Inhoud

De module bestaat uit zes werkcolleges. De werkcolleges zijn thematisch opgebouwd: in elk college worden verschillende aspecten van de argumentatietheorie en het argumenteren in de praktijk, besproken. De theorie is grotendeels ontleend aan het boek ‘Argumenteren voor juristen’. Je bereidt je voor op het college door de opgegeven literatuur te bestuderen. In deze module worden eerst enkele begrippen uit de argumentatieleer kort behandeld. Ook leer je hoe je een sterke argumentatiestructuur kunt opzetten en hoe je deze structuur kunt gebruiken bij het ontwerpen van een sterke pleitnota. Kenmerkend voor deze module is de verwevenheid met de Action Learning Opdracht. De stof die je leert bij de juridische vakken van de Action Learning, kun je direct in de praktijk brengen bij het maken van de pleitnota. Aan het eind van dit blok ga je deze pleitnota gebruiken als basis voor een pleidooi in de oefenrechtbank.
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies