Vak: Bestuursprocesrecht credits: 4

Vakcode
REDH9BPR1
Naam
Bestuursprocesrecht
Studiejaar
2020-2021
ECTS credits
4
Taal
Nederlands
Coördinator
CONVERSIE
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • Best.procesrecht - Schriftelijk, organisatie tentamenbureau

Leeruitkomsten

De competenties zijn analyseren, vertegenwoordigen en beslissen.
 

A.     De student herkent de verschillende procesrechtelijke stappen en de inhoudelijke aspecten binnen een bestuursrechtelijk geschil;

B.     De student past de bestuursprocesrechtelijke leerstukken omtrent bevoegdheid, ontvankelijkheid en toetsing toe op casuïstiek;

C.      De student destilleert uit juridische stukken de voor de burger en de overheid relevante informatie;

D.     Is in staat om de procesrechtelijke stappen die in een casus genomen moeten worden zowel voor de overheid als de burger uiteen te zetten en toe te passen.

Inhoud

Niveau: verdiepend (2)    
Inhoud:
In de cursus Bestuursprocesrecht krijgt de student een introductie in het Nederlandse bestuursprocesrecht. Aan de orde komen de leerstukken bevoegdheden, ontvankelijkheid, bezwaar, beroep en hoger beroep. Het bestuursprocesrecht heeft betrekking op de bescherming van de rechten en belangenbehartiging van de burgers tegen overheidshandelen. Centraal staat de rechtsbescherming tegen bestuurshandelingen. Het onderdeel geeft de theoretische achtergrond voor de bestuurlijke rechtsprocedure die in de integrale opdracht in praktijk wordt gebracht.
De kennis van de module Bestuursrecht wordt bekend verondersteld. Indien de cursussen Juridische Methode en Technieken I en II nog niet met een voldoende zijn afgesloten wordt geadviseerd ook deze stof te bestuderen alvorens aan deze cursus deel te nemen.
 
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies