Vak: Straf- en strafprocesrecht credits: 3

Vakcode
REDP0SPR1
Naam
Straf- en strafprocesrecht
Studiejaar
2020-2021
ECTS credits
3
Taal
Nederlands
Coördinator
L.J. Hofstra
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • Straf en strafpr.rec - Computer, organisatie tentamenbureau

Leeruitkomsten

Er wordt gewerkt aan de leeruitkomsten juridisch analyseren en beslissen.

Inhoud

Niveau: inleidend (1)    
Inhoud:
In het studieonderdeel Straf(proces)recht maakt u kennis met de materiële en de formele kant van het strafrecht. Beide onderdelen kunnen niet zonder elkaar. Zonder het materiële recht zou het formele recht waardeloos zijn. Omgekeerd is ook het materiële recht een dode letter zonder het formele recht. Het straf(proces)recht omvat verschillende onderwerpen die we gedurende zes weken zullen bespreken, uitwerken en toepassen.
De eerste week is een inleiding in het strafrecht en vervolgens staan we stil bij de onderwerpen causaliteit en opzet en schuld. Je kunt willens en wetens handelen (opzet) maar ook verwijtbaar onvoorzichtig (schuld). Binnen het materiële recht behandelen we ook nog de strafuitsluitingsgronden, want ook al heb je gehandeld in strijd met de strafwet, toch betekent dat niet automatisch dat er straf wordt opgelegd. Nadat we het materiële recht hebben behandeld, gaan we het formele recht uitdiepen. Hierbij komen de rollen van de politie, de officier van justitie, de advocaat en de rechter aan bod. We bestuderen het begrip 'verdachte' en maken kennis met diens rechten en plichten.
Welke bevoegdheden heeft de politie en welke dwangmiddelen kunnen op de verdachte worden toegepast? Hoe ziet de procedure, vanaf het moment van het plegen van een strafbaar feit tot aan het moment van vonnis, er uit en aan de hand van welke vragen komt de rechter tot een veroordeling (of niet)? Kortom, genoeg interessante stof voor het vullen van een boeiend vak.
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies