Vak: Action learning opdracht 3 credits: 4

Vakcode
REDP8ALO3
Naam
Action learning opdracht 3
Studiejaar
2020-2021
ECTS credits
4
Taal
Nederlands
Coördinator
E.M. Wierenga
Werkvormen
  • Action learning
  • Individueel
  • Practicum / Training
  • Werkcollege
Toetsen
  • ALO 3 - Opdracht

Leeruitkomsten

Er wordt gewerkt aan de competenties adviseren, beslissen en dossier managen.
  •  
  • De student is in staat in de gegeven context een eenduidig juridisch advies op te stellen.
  • De student is in staat de doelgroep te herkennen en het juridische advies daarop af te stemmen.
  • De student is in staat de rechtspositie en de rechtsgevolgen te benoemen in een gegeven eenvoudige juridische context.
  • De student is in staat in deze eenvoudige, juridische context op basis van een afweging van de belangen van de gegeven partijen tot een beslissing te komen.
  • De student is in staat in deze gegeven eenvoudige juridische context zijn beslissing te verantwoorden.
  • De student is in staat verschillende ordeningsprincipes te herkennen.
  • De student is in staat om een eenvoudig juridisch dossier volgens van tevoren aangegeven regels m.b.t. de inhoud en de opmaak samen te stellen.
  • De student ordent het dossier dusdanig dat zowel hij als anderen met de gegevens adequaat kunnen werken.

Inhoud

Niveau: inleidend (1)    
Inhoud:
Je bent als toekomstige HBO-jurist in de voorgaande blokken enthousiast geraakt over het juridische werkveld. In dit blok zal worden gekeken naar de invloed van het publiekrecht op onze samenleving.
Het is in dit blok de bedoeling dat je je als HBO-jurist kunt gaan richten op het inventariseren, analyseren en oplossen van bestuursrechtelijke en strafrechtelijke (= publiekrecht) vraagstukken.
 
De overheid komt in vele gedaantes in onze samenleving voor. Als de Gemeente, de Provincie, Rijkswaterstaat, het Waterschap, instellingen op het gebied van Milieu, het UWV, maar ook Ministeries en strafrechtelijke organen (waaronder het OM en politie). Kenmerkend voor de overheid is dat zij burgers regels kan opleggen en kan ingrijpen in de privésfeer van burgers.
Publiekrecht (recht dat het verkeer tussen burgers en overheden reguleert) is overal!
 
Het thema van dit blok omvat meer dan uitsluitend de juridische opvatting van wat het openbaar bestuur is en wat het openbaar bestuur mag. Naast de juridische component zal vanuit een andere invalshoeken aandacht geschonken worden aan de organisaties en de instituties binnen het openbaar bestuur. Wat is de rol van deze organisaties en welke taak hebben zij. Hierbij speelt een rol dat het publiekrecht permanent aan veranderingen onderhevig is. De laatste jaren is er een discussie gaande over de grenzen van privacy. Zeker in het licht van de huidige terreurdreiging. Hierbij speelt de rol van de overheid en de grenzen van de taakuitoefening van de overheid een belangrijke rol.
 
Daarnaast speelt vanuit het staatsrechtelijk perspectief de politiek een rol in de aansturing van het gedrag en de taakuitoefening van de instituties binnen het publiekrecht. Algemene beginselen van behoorlijk bestuur zijn van groot belang bij de relatie overheid- burger. De overheid dient haar taken op een voor de burgers correcte wijze uit te oefenen. Anderzijds stelt de overheid binnen het straf- en bestuursrecht eisen aan natuurlijke personen en rechtspersonen.
 
Het nationale bestuursrecht wordt in steeds grotere mate beïnvloed door de Europese (en andere internationale regelgeving. Met de toenemende digitalisering  is de vraag welke waarborgen er eigenlijk zijn tegen al die overheidsbemoeienis actueler en prangender dan ooit tevoren. Er is een wereld aan extra informatie voor burger en overheid beschikbaar, maar de vraag is hoe burgers en overheid hiermee omgaan.
 
Bij de uitvoering van de wettelijke taken van de overheid speelt communicatie een belangrijke rol. Het gaat hierbij zowel om mondelinge als schriftelijke communicatie. De bij dit blok passende communicatie is afgebakend door je verworven inzichten in de relatie burger-overheid en detoepassing van de publiekrechtelijke juridische kaders. Ook gebruik je de kennis over zinsopbouw, stijl en formulering die je in blok 1.1 bij PCS hebt opgedaan. Om deze kennis verder uit te breiden en toe te passen op het schrijven van opdracht B van de ALO, het schrijven van een bezwaarschrift, zijn er dit blok ook colleges PCS ingepland. Tijdens deze colleges zul je meer leren over de opbouw, stijl en formulering van een bezwaarschrift.
 
Naast een goede beheersing van het Nederlands, dien je natuurlijk ook het Engels goed te beheersen. Want Engels (als wereldtaal – Lingua Franca) speelt een belangrijke rol in de hedendaagse samenleving in onze Global Village. Door een adequate beheersing van de Engelse taal kun je in den vreemde makkelijker begrip kweken voor je argumenten. Ook voor HBO-juristen is een gedegen beheersing van het Engels een belangrijke vaardigheid bij het volwaardig meedraaien in de huidige, internationaal georiënteerde, maatschappij. Denk bijvoorbeeld eens aan de Engelstalige cliënten waarmee je in je (toekomstige) werkveld te maken kunt krijgen. Tijdens dit blok verdiep je je om deze reden in het uitwerken en schrijven van een zakelijke brief in de Engelse taal.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies