Vak: Nieuws en Desinformatie credits: 5

Vakcode
COVB20THY5
Naam
Nieuws en Desinformatie
Studiejaar
2021-2022
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
C. Schoonbeek
Werkvormen
  • Excursie Internationaal
  • Werkcollege
Toetsen
  • Nieuws en Desinformatie - Overige toetsing

Leeruitkomsten

De vakleeruitkomsten verwijzen naar de eind-competenties op bachelorniveau 3 (LOCO): 
 
  1. Context & strategie
    • De student verkent en verklaart definities van desinformatie, de oorsprong van desinformatie, de mechanismen waarmee desinformatie verspreid wordt en de rol van grote (social) media platforms hierin.
    • De student beoordeelt nieuws op basis van de kwaliteitseisen van de journalistieke methode.
  2. Doelgroep & gedrag
    • De student voert zelfstandig en methodisch een literatuuronderzoek uit naar een actuele kwestie op het terrein van desinformatie en nieuwsvoorziening.
  3. Concept & creatie
    • De student gebruikt computertools om desinformatie en manipulatie in digitaal materiaal (afbeeldingen, video’s, accounts op sociale media) op te sporen.
  1. Overtuiging & draagvlak
    • De student adviseert over de communicatie van de organisatie, rekening houdend met de implicaties van nepnieuws en desinformatie in relatie tot de reputatie.

Inhoud

De afgelopen jaren krijgt een oud verschijnsel een nieuw gezicht: trollen, boze burgers en geheim agenten creëren geruchten en vervalsen nieuwsberichten om de publieke  opinie op te zetten tegen tegenstanders of om zichzelf te verrijken. Elektronische platforms als bijvoorbeeld Facebook dragen hier met hun algoritmes aan bij.

De gevolgen zijn niet te overzien: het vertrouwen in eerlijke berichtgeving slinkt, democratische processen als verkiezingen en referenda staan onder druk. Organisaties kunnen door desinformatie onder druk komen te staan.

Intussen komt een tegenbeweging op gang – overheden en bedrijfsleven zoeken naar manieren om de gevaren tegen te gaan door inzet van bewustwordingscampagnes, , afspraken met nieuwsplatforms over gedragscodes, steun aan journalistieke organisaties en het ontwikkelen van tools die nepnieuws en desinformatie helpen tegen gaan.
 
In deze keuzemodule onderzoeken we nieuws en desinformatie als volgt:
 
We onderzoeken wat desinformatie is, hoe deze tot stand komt, welke belangen ermee gemoeid zijn en hoe desinformatie valt te herkennen en te bestrijden. We doen dat vanuit het perspectief van de communicatiedeskundige in organisaties. Onderdeel van dit vak is een individuele opdracht en een groepspresentatie.

Vorm: college, discussie en studentpresentaties over deelonderwerpen 
 
Afhankelijk van de ontwikkelingen ook een werkbezoek – de Rijksoverheid maar ook andere overheden, nieuwsmedia en sommige grote internetbedrijven zoeken mogelijkheden om desinformatie te bestrijden. In een werkbezoek aan dit soort organisaties komen allerlei aspecten van nieuws en desinformatie uitgebreid aan de orde.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Communicatie, Media & IT