Vak: Examen Beroep: Afstudeerproject credits: 20

Vakcode
DBVB21EXB7
Naam
Examen Beroep: Afstudeerproject
Studiejaar
2021-2022
ECTS credits
20
Taal
Nederlands
Coördinator
S.A.M. Maring
Werkvormen
  • Afstudeeropdracht
Toetsen
  • Afstudeerproject - Eindgesprek

Leeruitkomsten

Verslag 
De student heeft in de probleemanalyse een heldere beschrijving gegeven van de problematiek op de stageplek.  
De student geeft een beschrijving van de onderzoeksopzet die geleid heeft tot een beroepsproduct. 
De student kan aangeven welke actuele maatschappelijke ontwikkelingen (beleid /politiek/visie) van invloed zijn op de onderzoekslocatie. 
De student geeft een beschrijving van welke actuele bronnen en best practices (van professioneel niveau) zijn gebruikt en heeft aangegeven in welke mate deze toepasselijk zijn. 
De student relateert kernbegrippen uit het onderzoeksgebied aan een groter theoretisch kader. 
De student geeft een beschrijving van de doelgroep ten aanzien van belevingswereld en/of leervermogen. 
De student geeft een heldere beschrijving van het beroepsproduct. 
De student heeft de opzet van de test van het beroepsproduct helder beschreven. 
De student geeft een heldere beschrijving van de uitkomsten van de test, waarbij hij/zij uitspraken doet ten aanzien van doelmatigheid en bruikbaarheid. 
De student kan in de conclusie van het onderzoek aangeven in welke mate de hoofdvraag is beantwoord c.q. het probleem is opgelost. 
 
Beroepsproduct 
Het ontwerp van het beroepsproduct is helder herleidbaar naar keuzes die voortkomen uit bronnen en ervaring. 
Het beroepsproduct is praktisch bruikbaar / hanteerbaar in de praktijk waarvoor deze bedoeld is. 
Het beroepsproduct is doelgericht en lost een probleem op. 
 
Begeleiding 
De student heeft zelfstandig het praktijkonderzoek in de beroepspraktijk uitgevoerd. 
De student gaat goed om met feedback. 
De student gaat flexibel om met verantwoordelijkheden. 
De student werkt op een coöperatieve wijze samen. 
De student reflecteert professioneel op zichzelf. 
 
Presentatie 
De student geeft in zijn presentatie een heldere uiteenzetting van onderzoeksvraag beroepsproduct. 
De student kan tijdens de presentatie keuzes in het beroepsproduct toelichten met trefzekere verwijzing naar onderzoeksresultaten uit bronnen. 
De student reageert alert en inhoudelijk adequaat op publieksvragen.
 

Inhoud

Het examen Beroep bestaat uit een Afstudeerproject, we noemen het ook wel Onderzoeksstage. Beide typeringen zijn correct. Waar gaat het immers om? We gaan ervan uit dat je in de eerste 3 jaar van je studie de competenties, die horen bij professioneel docentschap, hebt verworven op het niveau van een beginnend beroepsbeoefenaar. Je hebt je de basiskennis eigen gemaakt die een start in het beroepsleven mogelijk maakt. Competenties en basiskennis heb je verworven in stages en in lessen waarbij de opdrachtstelling telkens in moeilijkheidsgraad werd opgevoerd. In het kader van het afstuderen ga je zelf thema’s zoeken. Dat doe je zelfstandig én in een levensechte situatie.  
 
In de loop van je studie heb je voorkeuren voor bepaalde typen onderwijs of educatie ontdekt; je merkte een affiniteit met werkwijzen en opvattingen. Je voelde interesse groeien in een zekere problematiek verwant aan het docentschap beeldende kunst en vormgeving. Het afstuderen biedt ook de mogelijkheid om je te specialiseren en je te profileren.  
 
In je afstudeerproject verricht je onderzoek, je stelt je op als een onderzoekende docent. Daarmee toon je vaardigheid in het organiseren. En in het inwerken in een sub-domein van de beeldende kunst en vormgeving. Je integreert binnen dit onderzoek de reeds eerder verworven kennis en je zet de competenties geïntegreerd in. Je profileert je middels dit onderzoek en operationaliseert dat in een ‘beroepsproduct’. Dat beroepsproduct kun je zien als een uitbreiding van jouw handelingsrepertoire en wellicht is het ook een relevante uitbreiding voor het beroepenveld. Jij toont dat je een waardevolle inbreng hebt in het veld van onderwijs en educatie op de gebieden kunst en cultuur. Het Afstudeerproject is een activiteit waarin je alle verworven competenties in een professionele situatie moet inzetten. Jij wordt in de positie geplaatst van beginnend docent en je laat vervolgens zien dat je kunt denken en handelen als een docent.  

School(s)

  • Academie Minerva