Vak: Beroepswerkplaats blok 2 en 3 credits: 10

Vakcode
DBVP21BPW2
Naam
Beroepswerkplaats blok 2 en 3
Studiejaar
2021-2022
ECTS credits
10
Taal
Nederlands
Coördinator
S.A.M. Maring
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Intervisie
  • Onderwijs
  • Opdracht
  • Stage, werk
  • Zelfstudie
Toetsen

Leeruitkomsten

Lessencyclus:
De student heeft het model DA (het format) correct toegepast
De student heeft rekening gehouden met hoe de ontwikkeling van leerlingen verloopt en kan een heldere beginsituatie formuleren.
De student heeft Leerdoelen geformuleerd die zijn afgestemd op de doelgroep.
De student heeft bruikbaar lesmateriaal ontworpen die de leerlingen in staat stellen om zelfstandig/ betekenisvol te leren
De student heeft de vakinhoudelijk-didactische kennis om een creatief proces bij de lerende te realiseren.
De student heeft zijn fascinatie voor kunst en cultuur gebruikt en past deze toe in een lessencyclus, waardoor het onderwijsinhoudelijk actueel blijft.
De student heeft een beoordelingsmodel gemaakt en de resultaten op verantwoorde wijze beoordelen.

Opdracht Edutopia:
De student maakt een visualisatie van de ideale leeromgeving
De student heeft in zijn ontwerp helder hoe hij ‘artistiek werken’ borgt in zijn visie op het vak.
De student maakt in het ontwerp helder welke leermiddelen en leermaterialen het kunstonderwijs moeten ondersteunen.
De student kan leerplan vanuit een didactische visie ontwerpen.
De student kan zijn didactische visie en de daaruit voortvloeiende keuzes in de beschrijving van de docent weergeven.
De student kan de onderwijsleeromgeving zo inrichten dat de leerling de ruimte krijgt om zich optimaal beeldend te kunnen ontwikkelen.

Stageportfolio
De student beschrijft zijn/haar stage activiteiten op een heldere en navolgbare wijze.
De student gebruikt feedback van de stagedocent en de lerenden om zich verder te ontwikkelen.
De student ontwikkelt culturele zelfkennis van zichzelf en de ander en herkent dit in stage-situaties
De student ontwikkelt zijn beroepsvisie op basis van de eigen stage ervaringen.
De student ontwerpt een lessencyclus met de intentie dat deze voor de lerende als betekenisvol wordt ervaren.
De student creëert een onderwijsleeromgeving die de lerenden in staat stellen zich te ontwikkelen op beeldend.
De student toont in het lesmateriaal discipline overstijgende kennis.
De student heeft het werk van de lerenden beoordeeld op een verantwoorde wijze
 
  • Beschrijving school en visie kunstonderwijs
  • Interviews (minstens twee)
  • Lessencyclus met kunstbeschouwelijke onderdeel
  • Evaluatieformulier stagebegeleider
  • Logboek
  • Leerling enquête
  • Stagegesprekken met samenvatting
Opdrachten Ontwikkelassessments
De student reflecteert op zichzelf, de studie en het beroep in een voortdurend proces. Daar hoort bij dat de student feedback vraagt en reflecteert op ontvangen feedback. De student kan geïnformeerd door feedback en reflectie vervolgacties ondernemen.
Reflectie gaat over de student zelf, student kan stilstaan bij eigen gevoel, gedachten, wil en handelen.

In het blog kan de student de voortgang van de studie, de voortgang binnen de opdrachten, de ontvangen feedback en de eigen reflectie bijhouden.
Eind blok 2 reflecteert de student in het ontwikkelassessment op het eigen leerproces in de stage en op welke wijze de stage connecties heeft met de rest van het onderzochte in de studie. De student kan verbindingen maken tussen de verschillende aspecten van het opleiding o.a. de ervaringen in het beroep (stage en projecten) artistiek onderzoek, de bronnen en culturele activiteiten en de theorie.

De mindmap techniek wordt gebruikt om helderheid te krijgen over de onderwerpen die voor de student van belang zijn om aan de orde te laten komen in het ontwikkelassessment.

De student onderzoekt de wereld van kunst en educatie, en kan eigen voorkeuren en fascinaties verzamelen en benoemen in een bronnenverzameling en in een lijst van ondernomen culturele activiteiten. Dit komt ook in het blog terecht
De student verhoudt zich tot relevante maatschappelijke ontwikkelingen in de diverse en geglobaliseerde samenleving en kan hiermee geïnformeerd handelen en dit toelichten in het ontwikkelassessment, de eigen bronnen, op stage.

Inhoud

Lessencyclus
In blok 2 moet er een passende (binnen het leerplan van de school) lessencyclus gemaakt worden voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Na de projectweek, waarin de student de stageschool heeft bezocht en de nodige informatie heeft opgedaan gaan we starten met het maken van de lessencyclus die ook wordt uitgevoerd op de stageschool. Ook zal er bijbehorend lesmateriaal worden ontworpen.
De studenten krijgen de opdracht om een lessencyclus te maken onder begeleiding van docenten beroepswerkplaats wordt uitgevoerd. De studenten presenteren hun plannen en proberen de lessen uit.
De lessencyclus wordt gemaakt ook in samenspraak met de stageschool, zodat deze ook daadwerkelijk in de stagetijd kan worden uitgevoerd.
De student levert (individueel) een lessencyclus in, met bijbehorend lesmateriaal.

In de les brengt de student situaties in die we samen bespreken. Daarbij zoeken we ook in Theorie naar mogelijke antwoorden die het handelen op stage ondersteunen. Je doet onderzoek op je stageplek naar vragen die jij door middel van een beroepsproduct kan gaan beantwoorden.

Edutopia
De studenten maken hun ‘ideale’ leeromgeving (EDUTOPIA) voor leerlingen tussen de 12 en 17 jaar.  Door middel van een visualisatie inclusief een korte toelichting maken ze duidelijk: wat hun ‘visie’ is op kunstonderwijs, de competenties van de docent, wie de ideale leerling is, en hoe de leerplan en leeromgeving eruitziet.

Stage
De onderbouwstage is gericht op klassenmanagement in het beeldend onderwijs van het Voortgezet onderwijs.
De student krijgt inzicht de verschillende taken van het beroep docent in een beeldend vak.
De student brengt eigen observaties in relatie tot eigen wensen en verwachtingen. Daarnaast voert de student een lessencyclus uit in de onderbouw.

Ontwikkelassessments
In het blog verzamelt de student eigen reflecties, feedback, voornemens wat betreft de stage en studie als geheel. Ook wordt er (een link naar de) bronnenverzameling bijgehouden. Uit het gehele blog kan de student uit putten bij het maken van de mindmap en het kiezen van wat de student op het ontwikkelassessment aan de orde wil laten komen. De student wordt uitgenodigd om connecties te maken tussen alle onderdelen van de studie. Ook kan de student in het ontwikkelassessment, de bronnen, reflecties op het blog, de stage, zijn/haar eigen blik op de omgeving verwoorden. We leven in een geglobaliseerde en diverse samenleving. Hoe verhoudt de student zich hiertoe? Welke plek neemt hij/zij in?

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie Minerva