Vak: Introductie Onderwijskunde credits: 5

Vakcode
DBVP21IOK1
Naam
Introductie Onderwijskunde
Studiejaar
2021-2022
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
S.A.M. Maring
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Onderwijs
  • Opdracht
  • Werkcollege
  • Zelfstudie
Toetsen

Leeruitkomsten

1.     De student weet verschillende omgangsvormen te hanteren en af te stemmen op verschillende doelgroepen en kan deze kennis toepassen in een casus (2.1).
2.     De student kent de algemene uitgangspunten van klassenmanagement en orde houden (3.1).
3.     De student kent de basisuitgangspunten van conflicthantering en kan deze uitgangspunten toepassen in een casus (3.1).
4.     De student kan de Roos van Leary toepassen (3.1).
5.     De student kan in samenspraak met groepsgenoten twee leertheorieën uitwerken in een beschrijving, overeenkomsten en verschillen en duiden in een casus (3.2).
6.     De student kan in samenspraak met groepsgenoten een uitgewerkte leertheorie presenteren aan de klas (3.3).
7.     De student reflecteert op eigen inbreng in dit vak, het bijdragen aan de leerwinst voor anderen en persoonlijke ontwikkeling (5.1).
8.     De student kan eigen leerdoelen SMART formuleren (5.1).

Inhoud

In dit semester staan verschillende onderwijskundige thema’s centraal die een theoretische basis zullen vormen voor je lespraktijk. We beginnen met leer- en waarnemingspsychologie en bespreken vervolgens ontwikkelingspsychologie. Dankzij deze onderwerpen verkrijg je een basisidee over hoe leerlingen leren en welke ontwikkeling zij ongeveer doormaken. Je bent in staat om aan de hand van (leer)psychologische en ontwikkelingspsychologische theorieën het gedrag van de leerling, de docent en de omgeving waarin geleerd wordt te analyseren en hieraan conclusies te verbinden voor het leerrendement in de praktijk (stage). Een tweede thema is klassenmanagement. Je leert verbanden te leggen tussen theorieën over de ontwikkeling van jongeren en wat dat betekent voor de omgang met jongeren op school en in projecten. Praktische werkvormen helpen je om probleemgedrag te herkennen en stopgedrag toe te passen. Verder oefenen we met presentatievaardigheden en leer je om te reflecteren op het eigen functioneren voor de klas aan de hand van feedback van zowel de docent als je klasgenoten.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie Minerva