Vak: Evidence Based Practice 3 credits: 2

Vakcode
FYV28EBP3
Naam
Evidence Based Practice 3
Studiejaar
2021-2022
ECTS credits
2
Taal
Nederlands
Coördinator
A.P. Hodselmans
Werkvormen
  • Opdracht
  • Werkcollege
Toetsen
  • EBP 3 - Mondeling

Leeruitkomsten

1BD-KD/W 3. De student kan in samenwerking met een medestudent binnen het EBP onderwijs verschillende informatiebronnen raadplegen om voor een enkelvoudig gezondheidsprobleem het beste “bewijs” op te sporen in de literatuur (zoekstrategie).
2BD-KD/W 6. De student kan binnen het EBP onderwijs de validiteit en betrouwbaarheid van fysiotherapeutische meetinstrumenten verwoorden aan derden.
2BD-KD/W 9. De student kan binnen het EBP onderwijs methodologische en statistische aspecten uit een artikel, zoals het herkennen en verwoorden van het toegepaste onderzoeksdesign, de centrum- en spreidingsmaten, significantie van resultaten, correlatie en de interpretatie van grafieken en figuren beoordelen en verwoorden aan derden.
2BD-KD/W 12. De student kan onder supervisie van de EBP docent resultaten van wetenschappelijk onderzoek op validiteit en bruikbaarheid beoordelen aan hand van de door de opleiding aangereikte criteria.
2BD-KD/W 15. De student kan in samenwerking met medestudenten en/of onder supervisie van de EBP docent ten aanzien van een patiënten probleem de 5 stappen van EBP toepassen (Sackett).
2BD-KD/W 16. De student kan in samenwerking met medestudenten en/of onder supervisie van de EBP docent ten aanzien van een patiënten probleem een bestaande methodiek, techniek, protocol of richtlijn evalueren.
2BD-KD/W 32. De student kan zelfstandig een mondelinge presentatie geven t.b.v. informatieoverdracht aan medestudenten.
INT 1CD-C. De student kan in een onderwijssituatie de informatie uit Engelstalige vakliteratuur interpreteren en uitleggen aan medestudenten.

Inhoud

Klanten en zorgverzekeraars verwachten van fysiotherapeuten dat zij optimale zorg verlenen. Het KNGF definieert optimale zorg, als zorg gebaseerd op het best beschikbare bewijs vanuit drie pijlers:
Wetenschappelijke literatuur; Ervaring van de zorgverlener; Verwachtingen van de cliënt / patiënt. 
Fysiotherapeuten moeten behandelplannen kunnen opstellen gebaseerd op wetenschappelijke literatuur. Om deze behandelplannen te kunnen opstellen moeten fysiotherapeuten in staat zijn om resultaten uit wetenschappelijk onderzoek te beoordelen, interpreteren en te vertalen naar de dagelijkse praktijk. Dit onafhankelijk en op een systematische en methodische wijze.
In dit blok wordt gewerkt aan het formuleren van argumenten, die met behulp van wetenschappelijke literatuur onderbouwd kunnen worden. Vervolgens wordt gebouwd aan en geoefend met het voeren van een debat waarin de onderbouwde argumenten naar voren komen. De student leert kritisch te kijken naar de inhoud van het vak fysiotherapie en bijbehorende wetenschappelijke literatuur en hierover een discussie te voeren met een medestudent.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies