Vak: Evidence Based Practice 4 credits: 2

Vakcode
FYV28EBP4
Naam
Evidence Based Practice 4
Studiejaar
2021-2022
ECTS credits
2
Taal
Nederlands
Coördinator
A.P. Hodselmans
Werkvormen
  • Opdracht
  • Werkcollege
Toetsen
  • EBP 4 - Professioneel product

Leeruitkomsten

1BD-KD/W 3. De student kan in samenwerking met een medestudent binnen het EBP onderwijs verschillende informatiebronnen raadplegen om voor een enkelvoudig gezondheidsprobleem het beste “bewijs” op te sporen in de literatuur (zoekstrategie).
2BD-KD/W 9. De student kan binnen het EBP onderwijs methodologische en statistische aspecten uit een artikel, zoals het herkennen en verwoorden van het toegepaste onderzoeksdesign, de centrum- en spreidingsmaten, significantie van resultaten, correlatie en de interpretatie van grafieken en figuren beoordelen en verwoorden aan derden2BD-KD/W 13. De student kan in samenwerking met medestudenten en/of onder supervisie van de EBP docent wetenschappelijke artikelen over effectiviteit van therapievormen, met betrekking tot methodologische en statistische aspecten zoals de beoordeling van gebruikte statistiek en het onderzoeksdesign analyseren aan de hand van door de opleiding aangereikte criteria.
2BD-KD/W 13. De student kan in samenwerking met medestudenten en/of onder supervisie van de EBP docent wetenschappelijke artikelen over effectiviteit van therapievormen, met betrekking tot methodologische en statistische aspecten zoals de beoordeling van gebruikte statistiek en het onderzoeksdesign analyseren aan de hand van door de opleiding aangereikte criteria.
2BD-KD/W 14. De student kan in samenwerking met medestudenten en/of onder supervisie van de EBP docent wetenschappelijk artikelen over effectiviteit van therapievormen, inhoudelijk en wetenschappelijk interpreteren.
2BD-KD/W 14 B: De student kan in samenwerking met medestudenten en/of onder supervisie van de EBP docent een review schrijven aan de hand van de door de opleiding aangereikte criteria.
INT 1CD-C. De student kan in een onderwijssituatie de informatie uit Engelstalige vakliteratuur interpreteren en uitleggen aan medestudenten.

Inhoud

Van fysiotherapeuten wordt verwacht dat ze werken op basis van 'evidence based practice' (EBP). Dit wil zeggen dat de fysiotherapeut zijn interventie kan verantwoorden op grond van wetenschappelijk bewijs. Het zoeken van wetenschappelijke literatuur en het interpreteren en ordenen van de gegevens uit deze wetenschappelijke literatuur komt in dit blok aan de orde. Op basis van uit de systematische zoekacties verkregen effectstudies wordt een review artikel geschreven over de fysiotherapeutische behandeling bij een centraal neurologische aandoening. Aan het einde van dit blok kan de student onderzoek naar fysiotherapeutische behandeleffecten begrijpen en interpreteren met betrekking tot neurorevalidatie bij centraal neurologische patiënten. Hiertoe schrijft hij/zij samen met medestudenten een review. Voor de ontwikkeling van het vakgebied is het van belang dat er overzichten tot stand komen waaruit duidelijk wordt wat de stand van zaken is met betrekking tot het beschikbare wetenschappelijk bewijs. Een reviewartikel geeft zulke overzichten.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies