Vak: Evidence Based Practice 5 credits: 2

Vakcode
FYV28EBP5
Naam
Evidence Based Practice 5
Studiejaar
2021-2022
ECTS credits
2
Taal
Nederlands
Coördinator
A.P. Hodselmans
Werkvormen
  • Opdracht
  • Werkcollege
Toetsen
  • EBP 5 - Professioneel product

Leeruitkomsten

2BD-KD/W 15. De student kan in samenwerking met medestudenten en/of onder supervisie van de EBP docent ten aanzien van een patiënten probleem de 5 stappen van EBP toepassen (Sackett).
2BD-KD/W 16. De student kan in samenwerking met medestudenten en/of onder supervisie van de EBP docent ten aanzien van een patiënten probleem een bestaande methodiek, techniek, protocol of richtlijn evalueren.
2BD-KD/W 17. De student kan in samenwerking met medestudenten en/of onder supervisie van de EBP docent een expliciet evidence based behandelplan opstellen ten aanzien van een patiënten probleem. 
2BD-KD/W 18. De student kan in samenwerking met medestudenten en/of onder supervisie van de EBP docent op systematische wijze wetenschappelijke evidentie gebruiken tijdens het klinisch redeneerproces ten aanzien van een patiënten probleem.
INT 1CD-C. De student kan in een onderwijssituatie de informatie uit Engelstalige vakliteratuur interpreteren en uitleggen aan medestudenten.
INT 1CD- FH. De student kan in een onderwijssituatie zijn fysiotherapeutisch handelen onderbouwen vanuit Engelstalige vakliteratuur.

Inhoud

Van fysiotherapeuten wordt verwacht dat ze werken op basis van ‘evidence based practice’ (EBP). Voor de ontwikkeling van het vakgebied is het van belang dat er evidence based behandelplannen tot stand komen, waaruit duidelijk wordt wat de beste interventie voor een bepaald patiëntenprobleem is. Dit wil zeggen dat de fysiotherapeut zijn interventie kan verantwoorden op grond van wetenschappelijk bewijs uit de literatuur, zijn eigen expertise als behandelaar en de behoeften van de patiënt. Aan het einde van dit blok kan de student een behandelprogramma opstellen waarin de klinische ervaringsdeskundigheid van de fysiotherapeut  geïntegreerd wordt met het best beschikbare bewijs uit wetenschappelijk patiëntgebonden onderzoek. Hiertoe schrijft hij een evidence based behandelplan gebaseerd op het systematisch verzamelen, interpreteren en rubriceren van gegevens.
 
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies