Vak: Managen van Veranderen credits: 5

Vakcode
MIVB17PRG3
Naam
Managen van Veranderen
Studiejaar
2021-2022
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
E.B. Mulder
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Opdracht
  • Practicum / Training
  • Werkcollege
Toetsen
  • Verandermanagement - Opdracht

Leeruitkomsten

De student kan de theorie van verandermanagement toepasssen op een casus en kan een mogelijke verandersituatie beschrijven. Op basis van  de gewenste verandersituatie kan de student een veranderplan opstellen voor de betrokken van de casus. De student bereidt de implementatie van de verandering voor, door een (fictieve) start te maken met het uitvoeren van het veranderplan binnen de casuistiek. De student laat zien kritisch te kunnen reflecteren op het doorgemaakte veranderproces.

Competentieniveau: gevorderd

Inhoud

In het derde blok van het tweede studiejaar van de opleiding Management in de Zorg staat Verandermanagement centraal. Organisaties in zorg en welzijn staan voor de uitdaging om antwoord te bieden op onzekerheid en onvoorspelbare ontwikkelingen. Zij worden geconfronteerd met complexe vraagstukken waarbij belangen worden gewogen en keuzes worden gemaakt om mee te bewegen in een veranderende omgeving. Ook interne ontwikkelingen geven aanleiding tot verandering, bijvoorbeeld omdat bepaalde zaken in de organisatie niet meer naar wens verlopen en verbetering gewenst is. Op basis van welke overwegingen worden keuzes voor interventies gemaakt? Zijn ze passend en beantwoorden ze aan gestelde doelen? In dit blok besteden we aandacht aan verandering, interventies binnen de context van zorg en welzijnsorganisaties en aan de uitvoering en implementatie ervan. Je leert om op organisatieniveau de situatie te onderzoeken, te analyseren en te beoordelen en op basis hiervan een veranderinitiatief voor te bereiden. 
Naast de klassieke veranderleer met geplande verandering (focus van beïnvloeding op de bovenstroom van de organisatie) zien we in de praktijk steeds meer aandacht voor ontwikkelingsgerichte verandering. Hierbij is er juist aandacht voor de onderstroom van de organisatie om veranderingen in gang te zetten. Veranderaanpakken gaan veelal uit van de driehoek: diagnose, aanpak en uitvoering. Om te bepalen welke veranderaanpak nodig is, onderzoek en analyseer jij, samen met andere betrokkenen, de situatie. Op grond van deze analyse kies je een best passende aanpak die vervolgens wordt uitgevoerd en daarna geëvalueerd.

 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies