Vak: Ethiek 2 credits: 1

Vakcode
MIVB21ETH2
Naam
Ethiek 2
Studiejaar
2021-2022
ECTS credits
1
Taal
Nederlands
Coördinator
M. Huizing
Werkvormen
  • Opdracht
  • Practicum / Training
  • Zelfstudie
Toetsen
  • Opdracht - Opdracht

Leeruitkomsten

1. De student initieert, organiseert en begeleidt in de rol van  procesbegeleider een moreel beraad binnen een organisatie uit zorg en welzijn. De student stelt een actuele morele vraag op in samenwerking met cliĆ«nten, verwanten, medewerkers en andere relevante betrokkenen en zorgt ervoor dat de dialoog centraal staat in het morele beraad. 
2. De student doet verslag van het morele beraad aan de organisatie en doet in dit verslag recht aan de verschillende perspectieven van betrokkenen op de morele vraag. 

Inhoud

In het eerste jaar van MiZ heb je zelf  als deelnemer een moreel beraad gehouden over een ethisch dilemma in zorg en welzijn. Nu ga je een moreel beraad organiseren. Dit doe je bij een organisatie uit zorg en welzijn. Je onderzoekt welke actuele ethische vraagstukken er leven en brengt mensen bij elkaar die hierover verschillende perspectieven hebben. Je doet vooronderzoek en bereid je voor op de rol van procesbegeleider tijdens het moreel beraad. Hoe zorg je dat het een dialoog wordt waar normen, waarden en deugden worden uitgediept in het moreel beraad? Hoe geef je verantwoordelijkheid en recht een rol in dit gesprek? Hoe zorg je dat gevolgen van het dilemma worden uitgedacht zonder dat deelnemers tegenover elkaar komen te staan? Je zorgt voor een dialoog tussen de deelnemers. Na het morele beraad doe je verslag op een wijze die recht doet aan de verschillende perspectieven van de deelnemers. Je vormt je eigen oordeel over de morele vraag die aan bod gekomen is. 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies